Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a declarat, joi, in cadrul conferintei de prezentare a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, ca aplicarea acestuia va fi „o luptă de influenţă”, specificând că toată lumea „vrea să construiască birouri”.
Sorin Oprescu a spus că, din cauza sistemului juridic şi a intereselor unor persoane influente, dezvoltarea Bucureştiului a fost „frânată”.
„Va fi o luptă şi, din păcate, nu va fi o luptă de idei ci va fi o luptă de influenţă. Toată lumea vrea să construiască din nou birouri. Poate nu e un lucru rău. Poate nu e un lucru rău că 18.000 de birouri sunt goale. Poate nu ar fi rău să vă spun că, clădiri ridicate aiurea, cum e cea de la Armenească, nu pot fi locuite. În Bucureşti sunt 12.000 de apartamente goale în care nu pot caza oameni până nu se termină litigiul juridic. Doresc ca cel puţin câteva din aceste dimensiuni pe care vi le-am spus să aibă rezolvare”, a spus primarul.
Sorin Oprescu este de părere că „birocraţia a învins autoritatea”, existând încă „mentalităţi care pun piciorul pe frână” şi a criticat faptul că „unii oameni sunt ipocriţi” şi au dat dovadă de „jigodism”.
„Birocraţia a învins autoritatea, ca în toate ţările. Există încă mentalităţi care pun piciorul pe frână. Nu spun lucrurile astea cu fatalism. Există însă oameni care toată viaţa lor nu au făcut decât un singur lucru. Acţiunea lor s-a rezumat la intrigă. Sunt oameni care nu mai doresc nimic, decât să nu se mai construiască nimic. Sunt oameni care sunt ipocriţi, care sunt absolut de acord cu primarul general pentru ca apoi să întoarcă foaia. Am ajuns la înţelegeri cu unii oameni după care m-am trezit cu plângeri penale. Asta, după Oprescu, se cheamă jigodism”, a criticat primarul.
Oprescu crede cu vehemenţă că aplicarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană este necesară, specificând că „Bucureştiul avea şi are nevoie de un concept strategic pe termen lung” şi că „dacă nu asigurăm modelul acesta de dezvoltare, atunci ne ia Gaia pe toţi”
Primarul a specificat că „nu vrea nimeni să pună betoane peste oraş, ci încercăm doar să creăm oportunităţi de muncă”. Acesta a mai spus că speră într-o absorbţie mai bună a fondurilor europene, însă a specificat că banii necesari punerii în practică a proiectului nu există încă, dar se fac demersurile necesare, de la împrumuturi, până la recuperarea datoriilor.
Oprescu este de părere că singurul motor de dezvoltare care mai funcţionează în Capitală este parteneriatul public-privat şi a spus că „am evoluat de la `nu ne videm ţara` la `o vindem cu totul`”. Prin aplicarea planului, Oprescu vrea să îndeplinească şapte obiective: redefinirea identităţii urbane, reabilitare, transport alternativ durabil, sistem integrat de parcări, recuperarea spaţiilor publice, regenerarea urbană a cartierelor degradate, dinamizarea activităţii economice.
Primarul a glumit, spunând că nu va face „culoarea pavajului după cei care sunt la putere”.
„Odată aprobat acest plan, ne ţinem de el. Cu banii pe care îi avem la dispoziţie vom începe să acţionăm. Poate că unele acţiuni vor părea ca nişte picături de apă într-un lac imens. Promit însă că nu o să fac culoarea pavajului după cei care sunt la putere. Voi respecta toate regulile arhitecturale, însă vă rog să nu-mi cereţi să scot proiecte aberante”, a spus Oprescu.