16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial150 milioane lire, furaţi în numele Domnului

150 milioane lire, furaţi în numele Domnului

Trei dintre membrii uneia din cele mai puternice secte penticostale din Brazilia sunt acuzaţi că au delapidat fondurile donate de credincioşi, relatează publicaţia The Guardian, în ediţie electronică.

Suma totală furată de cei trei se ridică la aproximativ 150 milioane lire, potrivit acuzaţiilor făcute publice luni de procurorul care instrumentează cazul. Totuşi, deşi acuzaţii susţin că au depus suma de 150 milioane de lire, procurorii spun că este vorba de mai mult de un miliard de lire.

În anii ’90, Biserica Universală a deschis două conturi offshore în Insulele Cayman şi Jersey,  şi a transferat acolo donaţiile credincioşilor, conform procurorului.

Printre acuzaţi, se numără episcopul Edir Macedo, un predicator care şi-a dobândit celebritatea la televizor şi care a fondat Biserica Universală, în 1977, şi doi dintre contabilii săi.

Procurorul Luis Martin de Oliveira a spus că credincioşii au fost ademeniţi cu promisiunea că, cu cât suma donată este mai mare, cu atât se vor bucura mai mult de ajutor economic şi spiritual, ca apreciere a sacrificiului pe care l-au făcut pentru binele bisericii.

Liderii sectei promovează teologia prosperităţii, prin care adepţii îşi mărturisesc regulat credinţa, iar donaţiile generoase le vor asigura venituri şi mai mari în viitor. Însă scandalurile de corupţie – inclusiv discuţiile cum că banii credincioşilor erau folosiţi pentru achiziţionarea bunurilor de lux şi  a proprietăţilor, i-au adus adus Bisericii Universale foarte multe critici.

Biserica Universală neagă acuzaţiile procurorului: „Aceste acuzaţii sunt mereu aceleaşi şi întotdeauna se dovedesc neadevărate„, se arată într-un comunicat de presă, citat de The Guardian.

Secta penticostală deţine o reţea puternică de radiouri în Brazilia şi are temple în Europa, Asia, Africa şi Asia. Predicatorii Bisericii Universale sunt renumiţi pentru aversiunea faţă de comunitatea gay şi pentru intoleranţa faţă de religiile africanilor care trăiesc în Brazilia.

Secta susţine că are o congregaţie de opt milioane de membri, în toată lumea.

Averea personală a episcopului se ridică la 1,3 miliarde lire. În prezent, Biserica Universală construieşte o replică a Templului lui Solomon, în Sao Paolo, care va costa aproximativ 130 milioane lire şi va putea adăposti până la 10.000 adepţi.

Citiţi aici mai multe informaţii despre Biserica Universală a Împărăţiei Domnului. 

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă