17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportFlutur: Remanierea guvernamentală nu se află în prezent pe agenda PDL

Flutur: Remanierea guvernamentală nu se află în prezent pe agenda PDL

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a afirmat luni că, în acest moment, problema remanierii guvernamentale nu se află în discuţia conducerii democrat-liberalilor, relatează NewsIn.

„Remanierea se poate face în fiecare zi, nu trebuie să fie asta o problemă deosebită. E bine să existe această presiune pe miniştri, că oricând pot fi remaniaţi (…) Astăzi, pe agenda PDL-ului nu avem această discuţie legată de remaniere. În agendă avem urgenţele privind guvernarea, accelerarea absorbţie, comasarea alegerilor, legea bugetului de stat. Dacă unii miniştri nu ţin pasul sau nu performează aşa cum sunt aşteptările, sigur că te poţi gândi la remaniere, dar nu avem o agendă noi undeva, într-un birou, cu o listă cine să plece şi cine nu”, a spus Flutur.

În opinia prim-vicepreşedintelui PDL, este dreptul colegilor săi de partid să-şi exprime punctele de vedere privind remanierea, dar a asigurat că nici oficial, nici neoficial nu există o discuţie de acest gen în PDL.

Deputatul PDL Raluca Turcan susţine că, înainte de a începe crearea polului de dreapta, democrat-liberalii trebuie să facă unele corecţii de parcurs, în special reînnoind echipa de guvernare, şi atrage atenţia că în lipsa unei readaptări interne, orice rebranding al partidului va fi un eşec.

Turcan remarcă faptul că unul dintre subiectele politice ale începutului de toamnă este ideea creării unui pol de dreapta construit în jurul PDL, care este, în opinia sa, logică, având în vedere apariţia unei construcţii de ” stânga, USL”. Ea este de părere că PDL, „alături de alte partide, de organizaţii neguvernamentale şi diverse personalităţi publice, poate crea o coaliţie politică de dreapta”.

„Înainte de a crea însă un Pol al Dreptei, PDL trebuie să ofere nişte răspunsuri legate de agenda publică. Trebuie, de exemplu, să oferim oamenilor o viziune pentru Romania post-criză. Dacă 2011 este anul ieşirii din criză, atunci acest lucru înseamnă o nouă viziune de dezvoltare, pe care PDL trebuie să o producă. Oportunităţile de dezvoltare se valorifică pe baza unei noi abordări; un stil de guvernare neimaginativ şi neadaptativ le va sufoca”, susţine Raluca Turcan, într-o postare pe blog.

Deputatul PDL consideră că trebuie făcut un bilanţ de etapă al guvernării. „A trecut un an de la ultima remaniere guvernamentală. Şi mai avem 3 luni şi jumătate până intrăm în anul electoral 2012. Avem deci o perioadă în care trebuie să reflectăm asupra corecţiilor de parcurs, asupra obiectivelor încă neatinse ale guvernării”, argumentează democrat-liberala.

În opinia sa, dacă se pune problema înfiinţării unui minister însărcinat cu gestionarea absorbţiei fondurilor europene, înseamnă că există o problemă în acest domeniu. „O astfel de modificare în echipa guvernamentală reprezintă însă o bună ocazie pentru a discuta nivelul performanţ elor în toate ministerele. Trebuie să gândim bine dacă intrăm în anul electoral cu aceeaşi echipă guvernamentală sau dacă facem schimbări care să dinamizeze activitatea şi să transmită un mesaj către alegătorii pe care dorim să-i recâştigăm”, este de părere Raluca Turcan.

„Eu cred că remanierea trebuie făcută, iar PDL trebuie să vină cu o garnitură înnoită de miniştri, capabilă să ducă mai departe reformele la care ne-am angajat şi totodată să fie vectori de mesaj ai partidului în 2012. Să nu uităm nici de eşaloanele 2 şi 3 ale guvernării, fiindcă şi acolo sunt oamenii PDL, iar cetăţenii şi mediul de afaceri îşi formează imaginea asupra PDL în special prin interacţiuni la nivelele inferioare ale administraţiei. E nevoie şi de o discuţie referitoare la secretarii de stat, directorii de agenţii guvernamentale, şefii de instituţii deconcentrate din judeţe. Schimbări serioase trebuie operate şi aici, în baza evaluărilor din ministere şi judeţe”, consideră Turcan.

Deputatul PDL atrage atenţia că partidul trebuie să dea răspunsuri şi în ceea ce priveşte reforma statului. „Reducerea numărului de parlamentari şi reorganizarea administrativ-teritorială, simplificarea birocraţiei şi lărgirea sectorului privat, impunerea respectării legilor şi limitarea corupţiei sunt lucruri la care ne-am angajat şi pe care inevitabil se va construi mesajul nostru electoral în 2012”, scrie Turcan.

„Ca în orice lucru bine facut, modificările de fond trebuie să preceadă modificările de formă. Înainte ca PDL să facă o nouă construcţie politică, PDL trebuie să demonstreze că se schimbă el însuşi. Că îşi adaptează viziunea, că îşi schimbă parte din oameni, că îşi îmbunătăţeşte capacitatea de a interacţiona cu alegătorii, că îşi atinge obiectivele guvernării. Că face reformă şi remaniere. Fiindcă altfel orice rebranding va fi un eşec”, conchide democrat-liberala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă