17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFranţa: Critici după declaraţiile ministrului de interne cu privire la imigranţi

Franţa: Critici după declaraţiile ministrului de interne cu privire la imigranţi

Purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist francez, Benoît Hamon, a denunţat ‘declaraţiile lamentabile’ ale ministrului francez de interne Claude Guéant, care a lansat luni o vastă ofensivă împotriva ‘delincvenţei româneşti’, transmite AFP, citată de Agerpres.

La rândul său, Eugene Daumas, preşedintele Uniunii franceze a asociaţiilor ţiganilor, a apreciat că nu se înregistrează ‘mai multă delincvenţă în rândul romilor decât în rândul altor categorii de populaţie’.

Într-o vizită pe bulevardul Champs-Elysées, unde sunt concentrate, potrivit poliţiei, ‘toate formele de delincvenţă românească’ de la Paris, ministrul francez de interne a cerut luni să se ‘treacă la o viteză superioară’ în ce priveşte ‘întoarcerea’ în ţara de origine a presupuşilor delincvenţi de origine română, care reprezintă, potrivit lui, 10% din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris, aminteşte AFP.

‘Se pot face repatrieri’, a continuat acesta, chiar dacă românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene. ‘Va fi vorba de întoarceri voluntare sau forţate’, a menţionat el. ‘Nu stigmatizez pe nimeni şi nimic, este o realitate judiciară, există o creştere foarte importantă a acestei delincvenţe’, a subliniat Claude Guéant.

Înainte de evocarea măsurilor privind delincvenţa românească, ministrul a stigmatizat, duminică seara, comunitatea din oraşul Marsilia originară din Comore, într-o emisiune difuzată pe postul de televiziune RTL, afirmând că în acest oraş ‘există o imigraţie provenită din Comore care este cauza a numeroase violenţe’ – notează un cititor al cotidianului Le Nouvel Observateur, într-un comentariu postat pe site-ul ziarului sub titlul ‘Claude Guéant îmi provoacă greaţă’.

Patrick Mennucci, liderul opoziţiei socialiste din primăria din Marsilia, s-a declarat ‘stupefiat’ de declaraţiile ministrului de interne, întrebându-se ‘pe ce statistici se bazează Claude Guéant pentru a stigmatiza o populaţie care face parte din istoria şi din viitorul oraşului’.

Nici primarul însuşi, Jean Claude Gaudin, nu pare să aprecieze aceste declaraţii, se arată în acelaşi comentariu. ‘Ca primar, m-am preocupat permanent de facilitarea coexistenţei numeroaselor comunităţi de imigranţi din acest oraş, chiar dacă acest lucru presupune uneori probleme greu de gestionat, dar nu pot incrimina o comunitate în particular’, afirmă primarul din Marsilia.

Şi deputatul UMP /Uniunea pentru o mişcare populară, de guvernământ/ Roland Blum apreciază că ‘este o eroare profundă stigmatizarea unei comunităţi care îşi are propriul loc’ la Marsilia.

Aerul devine irespirabil pentru toţi cetăţenii acestei ţări /Franţa/ care nu pot accepta ca incapacitatea guvernului în materie de combatere a insecurităţii să servească drept pretext unui ministru pentru a prezenta ca ţapi ispăşitori fie tineri români, fie adulţi originari din Comore. /…/ Claude Guéant a evocat această măsură a repatrierii cu siguranţă pentru a linişti electoratul preşedintelui Nicolas Sarkozy care va fi tentat, peste câteva luni, să flirteze cu partidul lui Marine Le Pen /Frontul naţional/ – conchide autorul comentariului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă