3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât de uşor putea fi evitat dezastrul de pe Naţional Arena (ARTICOL...

Cât de uşor putea fi evitat dezastrul de pe Naţional Arena (ARTICOL INTEGRAL)

Starea proastă a terenului de pe Naţional Arena putea fi evitată dacă între momentul montării gazonului şi primul joc oficial ar fi trecut o perioadă mai lungă de timp, aşa cum s-a întâmplat pe alte stadioane mari din Europa.

„Ce vroiaţi,  să suflu în iarbă ca să crească?!”, a zis Oprescu aseară, la puţine minute după ce lumea  a priceput că dezastrul de acum opt ani, când România a mai pierdut o calificare jucând pe nisip, se va repeta în partida cu Franţa. Oprescu a vrut să spună că, de fapt, nu este el de vină pentru că Bănel&Co au alergat pe brazdele de pe Naţional Arena. Pentru a nu fi pus la zid, la prima oră i-a convocat pe constructori într-o şedinţă dură, ameninţându-i că nu vor mai primi bani pentru lucrările de amenajare a gazonului şi, mai mult, că îi va obliga să îl schimbe în totalitate. A fost prea târziu, presa franceză apucase să scrie că avem „un gazon groaznic”.

„Microclimatul” este de vină

Primăria nu a ascultat şi poate nici nu a cerut explicaţii privind particularităţile solului şi nici nu s-a interesat dacă amplasa-men-tul arenei afectează în vreun fel firele de iarbă. A cerut ca terenul să fie gata pentru meciul de pe 10 august cu Argentina şi constructorul s-a supus. Abia după meciul de marţi constructorul a avut curajul să ridice capul şi să spună că, de fapt, „condiţiile arhitecturale, ambientul, microclimatul, ăştia sunt factorii care au dus la degradarea gazonului. Am mai avut astfel de lucrări, dar nu au existat probleme, pentru că nu erau într-un astfel de cadru hiperbetonat, hiperînchis”, a precizat un reprezentant al firmei „Gama Verde”, care a montat gazonul. Ieri, patronul acesteia, Adrian Oprişan, ne preciza că era normal ca gazonul să se rupă, deoarece „e pus de 35-40 de zile”. Altfel spus, dezastrul de pe Naţional Arena a fost premeditat iar Primăria Capitalei a fost părtaş la el.

La Cardiff, iarba a dat după patru luni

Ceea ce este normal la Bu-cureşti  este inacceptabil într-un stat civilizat precum Ţara Galilor. Galezii au evitat orice inconvenient atunci când au dat în folosinţă, în 2009 noul Cardiff City Stadium. Lucrările au debutat în februarie 2007, iar la 23 martie 2009 a început montarea gazonului. Lucrările au continuat în ritm alert până la sfârşitul lunii, iar la începutul lunii aprilie gazonul era instalat. Cea dintâi partidă oficială s-a disputat în campionat, pe 8 august, adică după patru luni. Primul meci al naţionalei pe Cardiff City Stadium a avut loc pe 14 noiembrie 2009, când Ţara Galilor a învins Scoţia într-un amical cu 3-0. Gazonul a fost impecabil.

Dacă galezii au aşteptat şapte luni între momentul montării gazonului şi primul meci internaţional, România a considerat că două luni sunt suficiente. La Cardiff iarba a ţinut, la Bucureşti terenul a fost plin de nisip şi de brazde.  Trebuie precizat că dacă arena de la Bucureşti ar fi fost inaugurată la meciul cu Argentina din august, adică la numai o lună de la montarea gazonului, foarte probabil că dezastrul ar fi avut proporţii mai mari.

„Nu se va plăti nici un leu”

O ciudăţenie o reprezintă şi modul în care lucrările la gazon au ajuns în mâinile companiei Gama Verde, condusă de Adrian Oprişan. Fratele baronului de Vrancea este un abonat la bani publici prin intermediul unor contracte cu primăriile în vederea amenajării unor terenuri de sport. „Gama Verde” a amenajat fostul stadion naţional în 2003, când România a jucat pe nisip meciul cu Danemarca, pierdut cu 2-5, dar şi arenele din Ghencea sau Timişoara. În ambele cazuri, lucrările nu i-au mulţumit pe proprietari. Astfel, pentru gazon, consorţiul Astaldi&Bogl – constructorul Naţional Arena – a fost cel care a angajat o firmă din Italia, iar aceasta, la rândul ei, a contractat o altă firmă din România, anume cea a lui Adrian Oprişan. Primarul Oprescu a avut ieri o discuţie cu reprezentanţii constructorilor, cerându-le schimbarea rapidă a gazonului. Municipalitatea a dat asigurări că nu s-a plătit nici un leu pentru acest gazon şi nici nu va fi plătit până când suprafaţa de joc nu va corespunde standardelor europene.

Reprezentantul constructorului nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. 

Gigi plăteşte!

Problemele scoase la iveală de sta-rea proastă a gazonului vor afecta în mod direct echipele Steaua şi Oţelul Galaţi care doreau să dispute partidele din Europa pe Naţional Arena. Soluţia pentru ca meciurile să nu fie mutate pe un alt stadion nu a venit de la constructor, cum ar fi fost normal, ci de la Gigi Becali.  Patronul Stelei a declarat că va aduce pe cont propriu un nou gazon din Olanda, pentru care va plăti 200 mii de euro.  Oprescu ar fi fost de acord să îi acopere cheltuiala din banii daţi constructorului.

4 luni au trecut între montarea gazonului şi prima partidă pe Cardiff City Stadium.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă