25 de tineri au străbătut Sălajul pe bicicletă, pentru a aduna reţetele culinare păstrate în comunităţi isolate.
Gastronomia tradiţională din Transilvania va fi pusă în valoare cu ajutorul unei iniţiative mai puţin obişnuite. Circa 25 de tineri din Zalău şi comunele Boghiş, Valcău de Jos şi Sâg vor elabora, în colaborare, un ghid turistic şi unul culinar, care este bazat pe experienţele trăite şi informaţiile acumulate în vara acestui an, când au cutreierat, pe bicicletă, potecile satelor din cele trei comune, în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Timpul liber mi-l petrec la ţară”.
Lansare într-o gospodările
Conform Adinei Pop, coordonator al proiectului, cele două volume, „Ghid al biciclistului prin sat” şi „Ghidul reţetei magice” vor fi prezentate la finele lunii septembrie la o întâlnire ce va fi organizată de tineri într-o gospodărie dintr-un sat sălăjean. „Până acum ne-am plimbat cu bicicletele prin cele trei comune în care se desfăşoară proiectul – Boghiş, Valcău de Jos şi Sâg -, am încercat să identificăm atracţii ale locului: ruine, peşteri, peisaje mai interesante, oameni aparte, tradiţii, poezii, cântece, datini şi să culegem reţete de-ale locului. (…) O să concepem două ghiduri. Un ghid va fi cu harta celor trei comune, cu obiectivele şi atracţiile descoperite. Celălalt ghid va fi cu reţete culinare”, a declarat Adina Pop.