17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăGDPRSecretele celei mai sănătoase naţii

Secretele celei mai sănătoase naţii

Japonezii de peste 70 ani au ieşit în stradă ca să facă exerciţii fizice în văzul tuturor. Aşa se menţin bătrânii, după o campanie de sănătate publică, scrie The Guardian.

Japonia nu este doar primul loc în care soarele răsare. Ea este şi ţara în care speranţa de viaţă atinge cel mai înalt nivel din lume. Aici vârsta medie a populaţiei ajunge şi la 86 de ani.

O fată născută în Japonia trăieşte 86 de ani, iar un băiat încetează din viaţă în jur de 80 de ani, spun medicii din statul asiatic.

Din 1947, speranţa de viaţă a crescut cu 30 de ani. La aceasta a contribuit alimentaţia sănătoasă a japonezilor.

Investiţia în sănătatea publică a început odată cu creşterea spectaculoasă a economiei statului la mijlocul secolului trecut. Guvernul japonez a introdus atunci asigurarea obligatorie a sănătăţii, tratament gratuit pentru tuberculoză şi pentru infecţii intestinale şi respiratorii la copii.

Chiar şi aşa, japonezii au o viaţă sănătoasă pentru că ei „sunt atenţi cu igiena în fiecare zi. Îngrjirea personală a fost influenţată şi de cultură, educaţie, climat, mediul înconjurător, consumul de orez şi vechea tradiţie de a ne purifica organismul şi mintea înainte să-i întâlnim pe ceilalţi”, spune un profesor din departamentul de sănătate globală de la Universitatea din Tokyo.

Japonezii trăiesc mult şi pentru că au conştiinţa să se hrănească sănătos şi să meargă des la consultaţii medicale.

În prezent, 23% din oameni au peste 65 ani. Dar până în 2050, se va ajunge la 40%, chiar dacă populaţia a scăzut de la 127 milioane la 95 milioane de locuitori.

Cele mai citite

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă