3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialVacanţa cu cortul, o alternativă accesibilă

Vacanţa cu cortul, o alternativă accesibilă

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Grigore Baboianu, spune că, deşi există o tradiţie privind petrecerea vacanţei în Deltă la cort, investitorii nu au luat prea în serios această tradiţie şi s-a investit puţin în popasuri turistice pe teritoriul rezervaţiei.

„Există doar câteva campinguri autorizate care corespund regulilor ecologice specifice unei rezervaţii. Din acest motiv, turiştii campează încă în locuri neautorizate şi riscă amenzi foarte mari, precum şi stricarea vacanţei pentru că agenţii ecologi şi comisarii Gărzii de Mediu îi evacuează pe turiştii care amplasează corturile în locuri neamenajate. Anul acesta am identificat încă 28 de amplasamente pentru campinguri. Popasuri turistice pot fi amplasate pe malurile canalului Sulina, pe Braţul Chilia, pe Dunărea Veche şi în anumite puncte în preajma canalelor Litcov, ­Dunavăţ, Şontea, Lipovenilor, Iacob, Eracleea. Deşi am făcut publice aceste amplasamente la începutul acestui an, până acum nu am primit oferte de la investitori pentru a autoriza construirea de popasuri turistice în respectivele zone”.

Campingurile din Deltă

În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării s-au construit totuşi, în ultimii ani, mai multe popasuri turistice care sunt asaltate în acest sezon de turiştii iubitori de vacanţă la cort. Primul astfel de popas a fost construit, în urmă cu un deceniu, în localitatea Sf. Gheorghe şi poate găzdui în căsuţe şi în corturi sute de persoane. La Gura Portiţei, într-un peisaj de basm, a fost refăcut, de asemenea, poposul turistic care funcţiona acolo de  zeci de ani după ce a fost mistuit de un incendiu.

Între braţele Sf. Gheorghe şi Sulina ale Dunării există, de asemenea, patru popasuri turistice cu locuri autorizate pentru campare. La campingurile din Nufăru şi Partizani se poate ajunge după ce se traversează Braţul Sf. Gheorghe al fluviului cu bacul. Cei care vin cu autoturismul în vacanţă au posibilitatea să meargă până în aceste campinguri cu automobilul. Un alt camping se află în comuna Mahmudia, iar mai recent a fost amenajat un loc de campare în preajma plajei din oraşul Sulina. Cel mai modern popas turistic unde se poate sta în căsuţe, pensiuni turistice şi în cort a fost construit, în urmă cu doi ani, în micuţul sat Tatanir, situat pe Braţul Chilia al Dunării, în vecinătatea localităţii Chilia Veche.

Taxe de acces

Tariful pentru amplasarea unui cort în campingurile din Delta Dunării sunt cuprinse între 15 şi 30 lei/zi. Cei care aleg să petreacă vacanţa pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării mai trebuie să ştie că ARBDD percepe taxe de acces pe teritoriul ­acestei rezervaţii. Tariful de acces este de 5 lei pentru o persoană pe zi, 15 lei pentru o săptămână de ­vacanţă şi 30 de lei pentru întregul sezon. Posesorii de ­ambarcaţiuni turistice trebuie să plătească pentru a avea acces în Deltă 20 de lei pe săptămână sau 100 lei pentru tot anul. Cei care intră cu autoturismul în Deltă, trecând cu bacul pe la punctele de acces din Tulcea şi Nufăru, vor plăti o taxă de acces percepută de ARBDD de 10 lei/autovehicul/zi sau de 100 lei/autovehicul/an.

Taxa de acces pentru turişti, ambarcaţiuni şi autovehicule se poate plăti la un birou special amenajat în sediul ARBDD din municipiul Tulcea, pe faleza Dunării. Programul acestui birou de încasare a taxei de acces în Deltă este de luni până joi, între orele 8 şi 16,30; vineri de la 8 la 18 şi sâmbătă de la 8 la 14. 

Cele mai citite

Mircea Geoană îndeamnă românii să voteze masiv: „Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară”

Candidatul independent Mircea Geoană și-a exercitat dreptul de vot duminică, 24 noiembrie 2024, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După vot, Mircea Geoană subliniat...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă