Una din cele patru persoane care au intrat, în anul 2013, în arhiva SIPA, secretizată, este Florian Teodor Andronache, care, în perioada respectivă, era consilier al ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, dar și ofițer activ al Serviciului Român de Informații, după cum a dezvăluit jurnalistul Sabin Orcan, în emisiunea X-Press. În replică, Robert Cazanciuc, vărul fostului premier PSD Victor Ponta, a declarat că Andronache, Marius Ștef, Adrian Oltenaș și Nicolae Tiliban au intrat în arhivă ca să înlocuiască un bec.
În februarie 2015, fostul ofițer SRI Adrian Radu a arătat, în emisiunea X-Press, moderată de directorul editorial al Rl, Sabin Orcan, că unul din consilierii lui Cazanciuc, Florian Teodor Andronache, era și ofițer activ în Serviciul Român de Informații. „Coldea încalcă Legea siguranței naționale pentru că îl trimite la Ministerul Justiției ca și consilier al unui om politic, și mai mult de atât pune sub semnul întrebării independența justiției”, preciza, atunci, fostul ofițer.
Conform declarațiilor de avere din 2013 și 2014, Andronache era plătit de SRI în timp ce era și consilier. Astfel, el a menționat la rubrica “Sursa Venitului: numele, adresa” Serviciul Român de Informații. Mai exact, în declarația din 2013, Florian Teodor Andronache a indicat “Serviciul Roman de Informatii”, iar in declaratia din 2014 Florian Teodor Andronache a indicat “UM 0735 Ploiesti”, care este o unitate militară care aparține SRI.
În timpul liber, Andronache, fin al lui Robert Cazanciuc, era pasionat de birdwatching.
ACCESAȚI GALERIA FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINI CU OFIȚERUL FLORIAN TEODOR ANDRONACHE.
Explicația lui Cazanciuc: Toate sigiliile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte
Ministrul Justiției din anul 2013 era Robert Cazanciuc, care a declarat că, la vremea respectivă, s-a făcut o comisie din patru persoane care să intre pe holul exterior camerelor sigilate unde erau depozitate documentele arhivei SIPA, pentru că se stricase un bec.
”S-a semnat un ordin pentru o comisie din patru persoane. (…) Era o comisie care a constatat o chestiune tehnică. Nu știau dinainte despre ce e vorba. (…) Membrii comisiei, care erau toți cu diverse funcții și responsabilități pe zona de documente clasificate, doar aceia au intrat într-un hol din zona în care se află depozitată arhiva SIPA. Au verificat instalația de iluminat, au schimbat un bec și au părăsit acea incintă constatând că toate sigiliile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte. (…) Nu am primit niciodată nicio informație eu, direct la minister, oficial, neoficial, în afară de ce a apărut in spațiul public la un moment dat despre documente SIPA că ar fi fost sustrase în timpul mandatului meu. La momentul predării-primirii mandatului nu a avut informații despre faptul că s-ar fi întâmplat ceva în mandatul anterior legat de arhiva SIPA", a declarat Cazanciuc, pentru agenția Agerpres.
Și judecătoarea Dana Gîrbovan, șefa Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a reacționat, pe contul său de Facebook, referitor la prezența lui Andronache în arhiva SIPA.
"Ce a cautat un cadru SRI in arhiva SIPA in 2013? Ii felicit pe toti jurnalistii care au insistat pentru a se face lumina in legatura cu arhiva SIPA si pe ministrul justitiei Tudorel Toader pentru ca a facut acest prim pas, de a publica numele celor care au intrat in arhiva SIPA. Contrar celor spuse de unele persoane din presa, lamurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativa pentru a clarifica aceasta pata neagra din justitia post-comunista romaneasca”, a scris Dana Gîrbovan.
Explicația SRI: La cererea Ministerului Justiţiei, am asigurat ”asistenţa de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu”
Pe de altă parte, la mai bine de doi ani de la scandal, SRI precizează, pentru Mediafax, că motivul pentru care Andronache era consilier al lui Cazanciuc era că Ministerul Justiției a cerut detașarea sa în cadrul instituției. Andronache a fost consilier între 2013 și 2015.
"Având în vedere atribuţiile de coordonare generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiţiei, asistenţa de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu. Pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Ministerului Justiţiei, relaţiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condiţiile legii. În toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI", a precizat SRI.
Joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut publică lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. După desființarea arhivei, 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”.