-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCoşmarul de pe strada Oaşului din Cluj

Coşmarul de pe strada Oaşului din Cluj

Una dintre intrările din Cluj-Napoca arată ca o arteră din Kenya. Plină de gropi, strada Oaşului se transformă într-o sursă inepuizabilă de praf, care acoperă ca o pudră albă clădirile, plantele şi feţele oamenilor care au ghinionul să locuiască la marginea oraşului. Când vine ploaia, strada Oaşului este locul perfect pentru un tratament cu argilă pentru maşini. Este vorba cu noroiul care împroaşcă din belşug vehiculele care aleg această poartă de intrare în oraş. Iar cum vin alegerile, situaţia este numai bună de exploatat din punct de vedere politic.

 

Politică în loc de asfalt

Liderul Tineretului Naţional Liberal (TNL) Cluj, Gavrilă Iuga, îi cere primarului PDL Sorin Apostu să reabiliteze strada Oaşului. Este vorba de strada care face legătura între oraşul Cluj-Napoca şi zona Chinteni, una dintre ariile în care se mută tot mai mulţi clujeni.

Gavrilă Iuga a afirmat că primarul Sorin Apostu le-ar fi promis de mai multe ori localnicilor că le va repara strada, după finalizarea lucrărilor de reperaţii la reţelele de alimentare cu apă potabilă şi cu gaz. Însă, mai spune liderul TNL Cluj, deşi aceste lucrări de reparaţii au fost finalizate de o lună, angajaţii municipalităţii nu au făcut nimic pentru a-şi ţine promisiunile. Mai mult, strada Oaşului a fost inclusă în programul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de reabilitare a 10.000 de kilometri de drumuri. Deşi a fost organizată o primă licitaţie, pentru strada Oaşului nu s-a prezentat nici o firmă, mai spune Gavrilă Iuga. În aceste condiţii, liderul TNL Cluj îi cere primarului să repare această stradă cu ajutorul împrumutului de 100 de milioane de lei, pe care municipalitatea clujeană l-a luat de la CEC Bank.

„Artera care leagă Clujul de zona Chinteni arată atât de jalnic încât nu-ţi dai seama dacă eşti în oraşul de baştină al primarului Sorin Apostu, Focşani sau în capitala Ardealului. Clujul are nevoie de un primar care să se ţină de cuvânt, şi nu de un politruc care să le spună clujenilor poveşti despre un oraş de cinci stele în care nu poţi să ajungi din cauza gropilor din asfalt”, a spus liderul TNL Cluj. De asemenea, situaţia de pe strada Oaşului a fost exploatată politic, în urmă cu câteva săptămâni, şi de liderii locali ai PSD, care au „organizat” un miting spontan pe strada Oaşului şi au declarat că vor cere imperativ autorităţilor locale să reparte strada. Mitingul a trecut, iar gropile au rămas. În continuare, localnicii de pe strada Oaşului circulă cu maşinile doar cu viteza întâi, pentru că parcurgerea traseului acasă – serviciu şi serviciu – acasă este o aventură care aminteşte de competiţiile off-road. Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii spun că strada are statutul unui drum judeţean. Şi pentru că a fost inclusă în programul de reabilitare al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, strada nu poate fi reparată pe cheltuiala oraşului.

Zone defavorizate

Strada Oaşului se află într-o zonă care a fost neglijată din punct de vedere edilitar încă de pe vremea comunismului. Spre deosebire de celelalte intrări în Cluj, investiţiile în infrastructură au fost minime. În zonă se aflau mai multe fabrici, precum fabrica de porţelan Iris, iar în jurul lor au fost ridicate locuinţe pentru muncitori. Autorităţile nu au dezvoltat un centru al cartierului, care să includă zone comerciale ori instituţii publice, de aceea dezvoltarea zonei a luat un aspect haotic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă