7 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCriza COVID-19. Se impune modelul Israel şi în România!

Criza COVID-19. Se impune modelul Israel şi în România!

Guvernul Israelului, condus de Benjamin Netanyahu, a decis că orice persoană care vine din străinătate va fi automat plasată în carantină.

În contextul apariţiei studiului despre “pacientul zero” din autobuzul chinezesc, prin care se demonstrează că răspândirea virusului depăşeşte cu mult aria de 1-2 metri, preconizaţi de OMS, lumea e în alertă maximă. “Pacientul zero” a călătorit patru ore cu un autobuz. Cercetarea COVID-19 sesizează că virusul se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe materiale.

 „Pacientul zero” a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de coronavirus. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după). Concluzia e că noul virus e mult mai contagios decât cel care provoacă gripa sezonieră.

Carantina obligatorie pentru noii veniţi

40.000 de români au trecut prin vămile româneşti în ultimele două săptămâni. 2.000 de chinezi au trecut punctele de frontieră ale României, în ultima perioadă. Raporturile Poliţiei de Frontieră nu trebuie să provoace panică, dar obligă autorităţile să ridice gradul de protecţie. Trebuie să trecem la alt nivel.

Am consultat cei mai buni virusologi din România. Epidemia e la o zi distanţă. Oricând putem asista la o explozie a numărului noilor infectaţi. Cazul pacientului de la ADP sectorul 4 care şi-a îmbolnăvit nora, fiul şi un nepot ridică nivelul de alertă în capitală. Faptul că nu i s-a deschis încă dosar penal pentru fals în declaraţii (a fost în Israel şi nu a declarat în formularul tip de la frontieră) face ca lumea să se indigneze, pe bună dreptate. El a intrat, din 1 martie, când împărţea mărţişoare, în contact cu peste 120 de persoane. Direcţia Sanitară Bucureşti face o anchetă epidemiologică, dar în condiţiile în care a stat patru zile internat la Spitalul Gerota, fără a i se descoperi boala, a făcut posibilă răspândirea necontrolată a coronavirusului.

Pe lângă toate acestea, lipsa de curaj a autorităţilor de a impune carantina pentru toţi cei 40.000 de români întorşi din Italia asigură condiţiile apariţiei unui imens focar în România. Nu mai e de joacă.

 

Vocile lumii:

Streinu-Cercel: Sunt cazuri în care românii nu declară că vin din zone de carantină. Intră sub incidenţa Codului penal
 

“Dacă autorităţile cer 14 zile de izolare, păi să fie 14 zile, fără shopping şi plimbări la Mall-uri”

 

11 măsuri, deîndată

Se impun:

.  1. Abilitarea lui Arafat şi scoaterea fondurilor din rezerva bugetară. Nu numai abilitarea de către Parlament a Grupului de suport tehnico-ştiinţific, condus de Raed Arafat, de a decide stocurile de medicamente, de materiale şi de aparatură necesară, ci şi deblocarea unei sume de câteva miliarde de euro, care să fie gestionată eficient.

2.      Modelul Israel. Introducerea deîndată, dar deîndată, nu mâine, a tuturor celor veniţi din Italia în carantină. Statul poate rechiziţiona pentru o perioadă de timp căminele, pensiunile şi hotelurile printr-o hotărâre de guvern.

3.      Pregătirea populaţiei pentru apariţia “primului mort.” Panica generală va crea haos. Asalt asupra supermarketurilor, nebunie prin spitale, disperarea celor mulţi care până acum ziceau că lor nu li se va întâmpla vor crea haosul. Autorităţile trebuie să fie pregătite pentru intrarea marilor oraşe în carantină.  

4.      Decretarea stării de necesitate. CSAT-ul ar trebui să ia în considerare varianta declarării stării de necesitate pentru ca organele de ordine publică, inclusiv armata să preia controlul mobilităţii. Dacă autorităţile cer 14 zile de izolare, păi să fie 14 zile, fără shopping şi plimbări la Mall-uri.

5.      1 miliard de euro. Guvernul ar trebui să aloce cel puţin 1 miliard de euro pentru dotări tehnice, pentru chiriile celor aflaţi în carantină, pentru medicamente, măşti de unică folosinţă şi compensarea firmelor care îşi trimit angajaţii acasă.

6.      Virusologii în grupul de comandă. Atragerea de urgenţă îm forurile de decizie a celor mai buni epidemiologi, fără de care nu se pot crea strategii coerente de stăvilire a epidemiei.

7.      Intensificarea comunicării instituţionale. Nu numai guvernul, ci şi autorităţile locale trebuie să informeze populaţia despre riscurile la care se supune în cazul nerespectării regulilor de sănătate.

8.      Limitarea mobilităţii. Metrourile din marile capitale europene erau azi aproape goale. Populaţia din ţările importante a înţeles să limiteze gradul de expunere la contagiune.

9.      Achiziţionarea de urgenţă a medicamentelor care întăresc sistemul imunitar. Din informaţiile apărute în presa din Orient, reiese că Ramefivirul, medicament apărut după epidemia de EBOLA, a făcut bine pacienţilor infectaţi cu coronavirus din China şi Japonia .

10.  Nu în ultimul rând, educaţia şi igiena. Românii trebuie educaţi cum să se spele pe mâini, cum să nu dea mâna cu altcineva, să stea la distanţă de aglomerări, să nu mai pupe o vreme icoane. Trebuie să înţeleagă să stea departe de bătrâni.

11.  BOR-ul trebuie să se implice. Mulţi preoţi prin ţară cultivă printre enoriaşi ideea conspiraţiei mondiale, a noului război virusologic şi că Dumnezeu ne va ocroti. Marii ierarhi sunt responsabili. Ei pot să traseze o linie de conduită clerului. E vremea spovedaniilor şi a împărtăşirilor. Preoţii vor fi obligaţi să recomande credincioşilor respectarea cu stricteţe a unui program de venire la biserică. Nu toţi odată, ci pe rând.

 

 Prin aplicarea şi respectarea legilor ne apărăm ca naţiune, nu numai ca societate.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Economia Turciei intră în recesiune, cu o contracție de 0,2% în trimestrul al treilea

Economia Turciei a înregistrat o scădere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2024 comparativ cu trimestrul anterior, marcând astfel al doilea trimestru consecutiv...

Creștere ușoară a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în primele 10 luni din 2024

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a înregistrat o creștere de 3,5% în primele zece luni ale anului 2024, ajungând la un total...

Soluții eco-friendly pentru încălzirea și răcirea locuinței tale

Termenul „eco-friendly" sau „prietenos cu mediul" se referă la produsele, serviciile sau practicile care fie nu produc poluare, fie reduc impactul negativ asupra mediului. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă