16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăGDPRFrumuseţe pe „muchie de cuţit”

Frumuseţe pe „muchie de cuţit”

Chirurgia estetică a cunoscut în ultimii ani în România un progres remarcabil. Opiniile cu privire la operaţiile estetice sunt împărţite, însă din ce în ce mai multe femei, nu numai vedete, apelează la chirurgie pentru a-şi schimba înfăţişarea şi pentru a avea mai multă încrederea în sine.

Cele mai frecvente intervenţii estetice solicitate la cabinetele medicilor plasticieni sunt cele de mărire de sâni, rinoplastie şi lipoaspiraţie. Aceste solicitări au la bază, cel mai adesea, o motivaţie de natură estetică. De aceea, de obicei, femeile apelează la acest tip de operaţii pentru că ele se preocupă cel mai mult de aspectul lor fizic.

„Chirurgia estetică este ştiinţă şi artă în acelaşi timp, iar rolul doctorului este acela de a-ţi remodela corpul şi de a-ţi reda încrederea de sine”, afirmă Cristian Niţescu, medic primar în chirurgie plastică şi reparatorie.

Oricare ar fi tipul de operaţie estetică pentru care optaţi şi oricare ar fi motivul, este foarte important ca înainte de toate să fiţi informate.

„Întrebaţi de calitatea produselor care vor fi folosite în cadrul intervenţiei, apelaţi la un medic cu experienţă, care vă poate oferi sprijinul şi consilierea de care aveţi nevoie. Toate aceste detalii sunt importante în realizarea unei intervenţii estetice sigure şi de calitate”, spune doctorul Niţescu.

Din ce în ce mai multe românce îşi fac operaţii de mărire de sâni. Implanturile mamare diferă atât din punct de vedere al formei şi al dimensiunii, cât şi cu privire la conţinutul acestora. Dacă te-ai hotărât să-ţi faci o operaţie de mărire a sânilor ar trebui să ştii că implanturile mamare se pot realiza cu silicon sau cu soluţie salină. În ceea ce priveşte forma, poţi opta pentru implanturi cu formă rotundă, ovală sau anatomică. Suprafaţa poate fi netedă sau texturată.

Beneficiul alegerii unor implanturi cu ser fiziologic este acela că acestea au un conţinut salin care se regăşte în corpul uman într-o proporţie de 70%. În cazul în care proteza curge, lichidul ar putea fi absorbit cu uşurinţă de organism. Cu toate acestea, cele mai multe paciente aleg implanturile pe bază de gel siliconic coeziv, datorită factorilor de ordin estetic, acestea oferind un aspect mult mai natural sânului.

Forma şi dimensiunea sânilor diferă de la o femeie la alta, de aceea protezele de acest tip sunt disponibile într-o varietate de forme şi mărimi. Cînd sunt alese, silicoanele trebuie să respecte forma sânilor pacientei. Cele două tipuri principale de silicoane sunt cele rotunde sau sub formă de lacrimă. Există însă şi aşa-zisele implanturile „conservatoare” indicate femeilor care îşi doresc un aspect mult mai natural şi mai tineresc al sânilor. Ele sunt însă adecvate doar pentru anumite persoane. Implantul de acest tip se potriveşte femeilor fără forme care doresc un bust mai atrăgător, fără ca cei din jur să ştie că au apelat la chirurgia estetică.

Incizia nu poate fi mai mică de aproximativ 5 cm. La implanturi uzuale, cele cu care lucram de obicei, nu poate fi mai mare de 5 centrimetri, doar în cazul în care faci un pact cu diavolul cum se zice şi îţi pui implanturi foarte mari”, explică doctorul Cristian Niţescu.

Perioada de recuperare după o intervenţie estetică este diferită. Depinde de tipul intervenţiei, dar şi de persoana care o suportă. Vârsta, sexul, calitatea pielii, factorii genetici şi ereditari, dispoziţia psihică a persoanei sunt variabile care influenţează durata de recuperare. În general, recuperarea poate varia între 2 zile şi 3 săptămâni, în funcţie de complexitatea intervenţiei estetice.

„Tratamentul post-operator este foarte important. Pacienta nu trebuie să îşi mişte braţele cel puţin pentru 3-4 zile pentru că în momentul în care se contractă muşchiul prin ridicarea braţului pot să existe sângerări, dureri sau alte simptome neplăcute. Repausul este foarte important în prima perioadă, circa 4-6 zile, pentru ca vindecarea să se producă mai bine. În prima perioadă nu este voie să cari sacoşe, să conduci maşina, să faci sport, toate aceste activităţi fiind interzise pentru primele 2-3 săptămâni. După două săptămâni de operaţie poţi conduce liniştit maşina sau să duci o sacoşă de 2-3 kilograme”, povesteşte Niţescu.

În perioada verii, un sfat foarte important pentru femeile care apelează la operaţii estetice este evitarea expunerii la soare. Soarele poate dăuna vizibilităţii cicatricilor. „Există paciente care ascultă, dar şi altele care nu ascultă şi apoi se plâng de aspectul cicatricii”, spune Niţescu.

Cu o experienţă de peste 20 de ani, Cristian Niţescu este medic primar în chirurgie plastică şi reparatorie, doctor în ştiinţe medicale şi unul dintre cei mai reputaţi chirurgi plasticieni din România.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă