9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialŞantajul Ecuadorului: 3,6 miliarde dolari pentru păstrarea unui parc naţional

Şantajul Ecuadorului: 3,6 miliarde dolari pentru păstrarea unui parc naţional

După ce, în urmă cu cinci ani, Ecuadorul anunţa că a descoperit un mare zăcământ de petrol sub parcul naţional Yasuni, acum cere ajutorul statelor puternice ale lumii, pentru a salva fauna şi flora. Ca să nu extragă ţiţeiul, Ecuadorul a cerut suma de 3,6 miliarde dolari, adică jumătate din cât ar câştiga dacă ar permite excavările.

Puteţi citi mai multe informaţii despre campania demarată de Ecuador aici.

În urmă cu cinci ani, compania petrolieră de stat Petroecuador a descoperit o cantitate foarte mare de petrol- aproximativ un miliard de barili de petrol– sub parcul naţional Yasuni, în apropiere de graniţa Ecuadorului cu Brazilia, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Până în prezent, Ecuadorul a câştigat 130 miliarde de dolari din petrolul extras din pădurile sale,  care reprezintă 9 milioane de barili, adică jumătate din ceea ce se credea a fi rezerva totală de petrol a ţării.

Totuşi, ţiţeiul descoperit în Yasuni se află sub una din cele mai bogate zone ale parcului, din punct de vedere al biodiversităţii (Ishpingo Tambococha Tiputini), iar extragerea petrolului ar însemna distrugerea ecologică a zonei.

În parcul Yasuni trăiesc, pe un hectar, mai multe specii de plante, animale şi insecte decât oriunde altundeva în lume, notează The Guardian. Cercetătorii au ales la întâmplare o parcelă din parc, de un kilometru pătrat, în care au găsit 47 specii de amfibieni şi reptile, 550 feluri de păsări şi 200 specii de mamifere. Într-un hectar din parcul Yasuni cresc mai multe specii de arbori decât în toate pădurile din America de Nord.

Ministrul petrolului, Alberto Acosta, de profesie economist, responsabil pentru ce se va întâmpla cu petrolul, a propus guvernului două planuri: fie să nu permită extragerea petrolului, dar Ecuadorul să fie despăgubit de puterile economice ale lumii, fie să permită desfăşurarea normală a excavaţiilor.

„Mi-aş dori ca petrolul să fie folosit în beneficiul ţării noastre, să schimbăm condiţiile în care trăim”, a explicat ministrul.

Propunerea lui Acosta către lume este următoarea: dacă fiecare ţară cu o economie puternică va dona o sumă de bani- iar, în total, se va strânge jumătate din valoarea totală a petrolului care ar putea fi extras din parcul natural- adică 3,6 miliarde de dolari, Ecuadorul va lăsa petrolul îngropat. Banii câştigaţi ar fi folosiţi în protejarea parcurilor naţionale ale ţării şi ar fi investiţi în educaţie şi spitale.

Deşi propunerea ministrului a fost întâmpinată cu reticenţă în cercurile guvernamentale, localnicii şi asociaţiile nonguvernamentale sprijină ideea. Anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat că planul este sigur şi că se va ocupa de administrarea fondurilor strânse.

Până în decembrie, Ecuadorul trebuie să strângă 100 milioane de dolari, pentru ca lucrările să nu fie demarate, a anunţat preşedintele ţării, Rafael Correa. Până acum, Chile şi Peru au donat sume simbolice, Spania a oferit un milion de dolari, iar Italia a acordat 35 milioane de dolari.

 

Cele mai citite

FCSB – Hamburg 2-1. Florin Tănase și Octavian Popescu au înscris golurile

FCSB - Hamburg 2-1. Campioana României a debutat cu o victorie în primul meci de pregătire din cantonamentul din Antalya, învingând formația germană Hamburger...
00:01:45

VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește o întâlnire cu el și că deja se organizează una,...

Pamela Anderson, probleme cu Tommy Lee. Comunicarea dintre ei s-a deteriorat

Pamela Anderson a dezvăluit recent că relația ei cu fostul soț, Tommy Lee, nu este în cel mai bun punct, recunoscând că trec printr-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă