31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒGuvernul va รฎnchide linii CFR din pachetul minim social dacฤƒ รฎncasฤƒrile sunt...

Guvernul va รฎnchide linii CFR din pachetul minim social dacฤƒ รฎncasฤƒrile sunt sub 50% din estimฤƒri

Guvernul va lua în calcul închiderea unor tronsoane feroviare incluse în pachetul minim social, cu rute pe care în prezent sunt menลฃinute în circulaลฃie trenuri de persoane din considerente sociale, dacฤƒ veniturile colectate din serviciile prestate nu însumeazฤƒ cel puลฃin jumฤƒtate din nivelul estimat, informeazฤƒ Mediafax.

Reanalizarea necesitฤƒลฃii de menลฃinere a acestor rute în funcลฃie de încasฤƒri va reprezenta o clauzฤƒ care va fi introdusฤƒ, prin act adiลฃional, în contractul încheiat de stat cu fiecare operator feroviar de cฤƒlฤƒtori, iar gradul de colectare a veniturilor va fi verificat trimestrial, se aratฤƒ într-o hotฤƒrâre aprobatฤƒ recent de Guvern.

„Trimestrial, Ministerul Transporturilor va verifica gradul de încasare a veniturilor faลฃฤƒ de cele prognozate, aferente pachetului minim social aprobat, pentru fiecare operator de transport feroviar de cฤƒlฤƒtori. În situaลฃia în care veniturile aferente pachetului minim social aprobat nu sunt încasate la un nivel de cel puลฃin 50% din veniturile prognozate, se va reanaliza necesitatea menลฃinerii rutelor respective în activitate”, se aratฤƒ în document.

Pachetul minim social cuprinde un numฤƒr de trenuri de persoane ลŸi trasee menลฃinute în funcลฃiune din considerente sociale ลŸi pentru garantarea liberei circulaลฃii a persoanelor, chiar dacฤƒ din serviciile prestate sunt înregistrate pierderi. O parte dintre aceste trasee sunt operate de cฤƒtre firme private, cu subvenลฃii plฤƒtite de stat.

Pachetul minim social este stabilit de cฤƒtre ministerul de resort anual, pentru întreaga reลฃea de cale feratฤƒ.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaลฃional sฤƒ închidฤƒ 20% din liniile de cale feratฤƒ aflate în administrarea CFR, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacฤƒ nu gฤƒseลŸte un investitor care sฤƒ asigure întreลฃinerea acestora.

La începutul lunii iulie, Guvernul a decis închiderea a aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare considerate nerentabile ลŸi închirierea altor circa 1.000 kilometri de linii de cale feratฤƒ, estimând cฤƒ operaลฃiunea va genera economii de 109 milioane lei în bugetele companiilor CFR.

Începând cu anul 2004, au fost închiriate secลฃii de circulaลฃie pe calea feratฤƒ cu o lungime însumatฤƒ de peste 2.000 kilometri.

Potrivit datelor CFR, la nivelul anului 2009, lungimea totalฤƒ a liniilor de cale feratฤƒ ale infrastructurii feroviare era de 20.210 km (reลฃea desfฤƒลŸuratฤƒ), din care 17.691 km infrastructurฤƒ feroviarฤƒ publicฤƒ ลŸi 2.519 km infrastructurฤƒ feroviarฤƒ privatฤƒ.

Cele mai citite

Cornel Dinu, internat de urgenศ›ฤƒ! Ce s-a รฎntฤƒmplat

Cornel Dinu, fostul mare fotbalist รฎn vรขrstฤƒ de 76 de ani, a fost internat la Spitalul Elias din Bucureศ™ti pentru a efectua o serie...

Mฤƒdฤƒlina Ghenea ศ™i Lady Gaga au impresionat la Festivalul de Film de la Veneศ›ia

Lady Gaga ศ™i Mฤƒdฤƒlina Ghenea au fost douฤƒ dintre cele mai remarcate prezenศ›e la Festivalul de Film de la Veneศ›ia, รฎn cadrul premierei mondiale...

Avertizฤƒri cod galben de la ANM: Averse รฎn Galaศ›i ศ™i Tulcea ศ™i caniculฤƒ รฎn mai multe regiuni ale ศ›ฤƒrii

Administraศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Meteorologie a emis joi dimineaศ›ฤƒ noi avertizฤƒri cod galben pentru averse ศ™i caniculฤƒ pentru Galaศ›i, Tulcea ศ™i mai multe zone din...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ