30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât şi-au recuperat bugetarii la un an de la tăierile salariale

Cât şi-au recuperat bugetarii la un an de la tăierile salariale

La un an după tăierea salariilor bugetarilor cu 25% , angajaţii din educaţie au cel mai mult de recuperat, în raport cu celelalte categorii afectate. Astfel în luna iunie, comparat cu aceeaşi lună din 2010, salariile dascălilor sunt mai mici cu 8,9%., în timp ce în sănătate salariile au recuperat mai puţin cu 6,9%, iar în administraţie scăderea este de 5,8%. În luna iunie însă, la nivelul economiei, salariu l mediu net a urcat cu 3,5% ( de la 1.422 lei, la 1472 lei).

Funcţionarii au recuperat cel mai mult

Trebuie menţionat însă că în luna iunie a anului trecut, ca urmare a constrângerilor bugetare, veniturile salariaţilor de la stat fuseseră deja diminuate prin eliminarea unor plăţi a orelor suplimentare, scoaterea primelor sau renunţarea la unele sporuri.

Dacă comparăm salariile nete ale bugetarilor raportând media primelor şase luni ale anului la semestrul I din 2010, diferenţele sunt mult mai evidente. Astfel, în educaţie salariile sunt cu 16,5 % mai mici, iar în sănătate şi administraţie mai este de recuperat 12,6%, respectiv 12 %. Pentru comparaţie, în semetrul I 2010, salariul mediu net în econmie a urcat cu 1,5% (de la 1.439 lei, la 1.460 lei).

Câştigul salarial a fost mai mare faţă de luna mai în majoritatea activităţilor din sectorul economic.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net se înregistrează în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante .
Cele mai mari creşteri, de 9-11%, au fost înregistrate în telecomunicaţii şi industria farmaceutică.

Venituri diminuate

Creşteri între 6% şi 8% au fost raportate pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Totodată, salariile au avansat cu 4-6% în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor textile.

La polul opus, o scădere de 14,3% a salariului mediu net s-a înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), potrivit INS.
Veniturile s-au diminuat cu 4-7% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi extractive, activităţi de servicii anexe extracţiei.

Cele mai citite

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă