20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum vor creşte la loc salariile bugetarilor?

Cum vor creşte la loc salariile bugetarilor?

Salariile bugetarilor vor fi majorate la nivelul anterior amputării acestora, anul trecut, cu 25%. Dilema guvernanţilor este când se va întâmpla aceasta.

Clasa politică s-a pus de acord asupra majorării salariilor bugetarilor până la nivel egal cu cel anterior amputării acestora, la 1 iulie 2010. Neclar este însă când va avea loc aceasta şi în câte tranşe vor fi majorate salariile.

Majorarea, cel mai devreme în octombrie

Potrivit declaraţiilor făcute vineri de către vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Adrian Niţu, majorarea salariilor bugetarilor va avea loc cu începere din luna octombrie a acestui an. „Comisia (de buget-finanţe – n.n.) are un dialog pe această temă cu Ministerul Finanţelor şi aceasta este propunerea, prima tranşă de creştere va fi în octombrie”, a spus el. Prima majorare a avut loc la data de 1 ianuarie 2011 şi a fost la nivelul de 15%.

Niţu ia în calcul acordarea unei alte majorări de 15%în trei tranşe egale care să aducă salariile la nivelul anterior lunii iulie 2010 în care s-au făcut reducerile. Prima creştere ar urma să aibă loc în octombrie 2011, iar celelalte două anul viitor. „Din moment ce nouă ni s-a comunicat această propunere, înseamnă că în discuţiile cu FMI s-a ajuns la concluzia că există spaţiul fiscal necesar”, a spus Adrian Niţu.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, spune că varianta de creştere a salariilor bugetarilor începând din toamna acestui an este doar una dintre multiplele variante luate în calcul, dar o decizie finală nu a fost încă luată.

Ialomiţianu: majorări doar din 2012

Conducerea Ministerului Finanţelor respinge propunerea ca creşterea să fie realizată în octombrie. Majorarea va avea loc de abia anul viitor, a declarat recent la un post de televiziune ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Potrivit preşedintelui UNPR, Marian Sârbu, o decizie finală în privinţa majorării salariilor va fi luată în luna octombrie, când se vor stabili şi indicatorii macro-economici pentru anul viitor. „Este cert că pe parcursul anului 2012 se va recupera în întregime diferenţa de salariu care a rezultat în urma măsurilor de austeritate luate în domeniu la 30 iunie 2010”, a spus Sârbu, la finalul întâlnirii cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Cum vor creşte la loc salariile bugetarilor?

 

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a adresat o scrisoare deschisă şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, informându-l că partidul său va susţine toate măsurile cu caracter social anunţate de Guvernul Boc. „Am aflat cu surprindere şi încântare în acelaşi timp că Guvernul României intenţionează să adopte o serie de măsuri pe care Opoziţia le promovează de multă vreme. Este vorba despre revenirea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior tăierilor”, a declarat în scrisoarea deschisă.

Prognozele BNR, mai pesimiste decât ale Guvernului

Posibilitatea majorării salariilor pentru bugetari a fost discutată şi la întâlnirile din aceste zile cu delegaţia FMI aflată în România pentru a doua evaluare a acordului preventiv în vigoare cu instituţia internaţională.

Cifrele macroeconomice avansate de Guvern către FMI nu seamănă însă cu cele ale BNR, cel puţin în privinţa inflaţiei.

Guvernul estimează o rată a inflaţiei la sfârşitul anului de 4,8%, au declarat agenţiei Mediafax surse guvernamentale. Prognoza guvernamentală este astfel cu 0,3% mai mică decât cea din luna mai a BNR, conform căreia devalorizarea leului va fi nu de 3,6%, cât estimase iniţial banca centrală, ci de 5,1%.

FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă