În 2010, Germania era zguduită de dezvăluirile care arătau cum mai mulţi preoţi catolici şi-au abuzat sexual studenţii, în anii 1970 şi 1980. Scandalul apărea într-una din cele mai elitiste şcoli din Berlin, Colegiul Canisius. Mai mult, cel care făcea publice faptele era chiar directorul colegiului, preotul iezuit Klaus Mertes.
Într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, Mertes discută despre consecinţele pe care le are tăcerea în interiorul Bisericii Catolice şi cum şi-a atras oprobiul unor colegi, din cauza dezvăluirilor în spaţiul public, despre faptele unor preoţi.
Aproximativ 600 bărbaţi au fost abuzaţi sexual în anii ’70 şi ’80, de doi preoţi ai colegiului Canisius. La propunerea lui Mertes, victimele abuzurilor au primit compensaţii în valoare de până la 5000 euro, însă mulţi spun că această compensaţie este insuficientă. Deocamdată, 30 primesc alocaţia, iar 54 au înaintat cereri. (Puteţi citi mai multe despre acest scandal aici. )
„Am minimalizat prea mult violenţa sexuală şi am păstrat tăcerea pentru prea mult timp. Asta s-a întâmplat pentru că victimele şi-au dat seama că atacatorii îşi plănuiseră faptele sistematic. Tăcerea funcţiona ca o spirală: era tăcerea când vine vorba despre abuzuri şi tăcerea despre păstrarea tăcerii. Asta duce la un fel de sectă a tăcerii, în care exista o relaţie între victime şi agresori, iar simptomele a ceea ce au trăit ei au fost prea mult timp minimalizate sau trecute cu vederea”, a arătat directorul Colegiului Canisius.
Întrebat de ce tinerii au ales să păstreze tăcerea, preotul Mertes vorbeşte despre „dorinţa copleşitoare de a nu fi exclus, dar şi simţământul că a fost ceva special, ca urmare a faptului că eşti parte dintr-un grup, în ciuda abuzurilor”.
N-am făcut publice cazurile, pentru că mi s-a cerut să acţionez cu discreţie
„În 2006, când am citit, pentru prima dată, mărturia unui fost student care povestea cum a fost abuzat de un preot, am fost şocat. N-am dormit nopţi întregi şi, când reuşeam să aţipesc, vedeam numai adolescenţi abuzaţi, forţaţi să se dezbrace şi să suporte bătăi cu bătătorul de covoare, biciul şi cureaua.
Când am aflat de aceste lucruri, am anunţat poliţia. Dar n-am făcut publice cazurile, pentru că mi s-a cerut să acţionez cu discreţie. În plus, încercam să mă conving că sunt cazuri izolate.
Unul din cele mai impresionante momente a avut loc în urmă cu câteva luni, când vreo 40 de foşti studenţi, mulţi veniţi cu perechile lor, s-au aşezat în faţa mea şi mi-au povestit prin ce au trecut. Am simţit un nod în gât şi ochii mi s-au umezit. Într-unul din cazuri, atacatorul i-a spus, după ce l-a abuzat, că „este copilul multiubit al lui Dumnezeu”. Asta m-a cutremurat”, a povestit preotul iezuit, în interviul acordat cotidianului german.
În aprilie 2010, cardianul italian Angelo Sordano califica evenimentele din Germania drept „bârfe meschine ale momentului”. Legat de acest lucru, Mertes spune că a fost „uimit” şi că îi este „şi acum ruşine de aceste lucruri”.
În ceea ce priveşte comunicarea Bisericii cu credincioşii, preotul susţine că „trebuie să reacţionăm diferit, ca biserică. Trebuie să ne dăm seama ce duce la această tăcere. Asta e principala întrebare pe care şi-o pune victima.
Când cineva încearcă să discute despre sexualitate, preotul începe să se teamă că nu mai are controlul. În cele din urmă, e vorba despre pierderea puterii. Se pun întrebări, iar răspunsurile reprezintă o mare tăcere„, arată Mertes.
În rândul oficialilor catolici, e văzut drept unul din preoţii care au târât numele Bisericii Catolice în această poveste. „Un cardinal de la Vatican a propus să fiu dat afară din Biserică. Aş putea să trăiesc cu asta. Ce mă deranjează e că mulţi tac, tocmai pentru că le este teamă să nu fie ei înşişi mustraţi”, explică Klaus Mertes.
În ceea ce priveşte faptul că, din 1990, peste 2.6 milioane de germani au părăsit Biserica Catolică, iar 118.000, numai anul trecut, preotul arată că „unele grupuri din Biserică privesc acest lucru ca pe ceva bun, pentru că ar rămâne în sânul Bisericii cei cu adevărat catolici„.
El explică: „Un preot ţinea o predică despre viol într-o dioceză din Germania de Vest. El a spus că femeile provoacă bărbaţii. Când mai mulţi oameni s-au ridicat şi au părăsit biserica, preotul le-a replicat: „Plecaţi, plecaţi! Diavolul vă aşteaptă!„. Evident că a fost nevoit să-şi ceară scuze, dar astfel de lucruri alungă oamenii de la biserică”.