19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial52 milioane lei pentru dotările pompierilor

52 milioane lei pentru dotările pompierilor

Vor fi achiziţionate 63 de echipamente, autospeciale pentru stingerea incendiilor şi descarcerări, ambulanţe şi două autospeciale NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic).

Cele 6 consilii judeţene din sud est, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, care în 2010 au constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă (ADISESU) au lansat ieri un proiect comun, de îmbunătăţire a dotărilor celor şase inspectorate pentru situaţii de urgenţă (ISU).

Obiectivele sunt descrise de titulatura proiectului, „Achiziţionare de echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea Sud-Est”. Valoarea totală a proiectului este de 51.514.560 lei, din care 35,3 milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată din FEDR, iar 5,4 milioane finanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat, la acestea adăugându-se contribuţia beneficiarului, în valoare de 830.560 lei, precum şi valoarea TVA rambursabilă de la bugetul de stat, în sumă de 9.966.720 lei.

Proiectul prevede achiziţionarea a 63 de echipamente, adică 18 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 18 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate medie, o autospecială pentru intervenţii la accidente colective şi salvări urbane, două autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), şase autospeciale pentru descarcerări grele, 12 ambulanţe de prim ajutor şi şase ambulanţe de reanimare. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.

„Obiectivul proiectului constă în creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţă publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore, sprijinirea unei dezvoltări echilibrate teritorial la nivelul Regiunii Sud-Est prin creşterea gradului de siguranţă a populaţiei şi consolidarea capacităţii instituţiilor specializate şi a administraţiei publice pentru prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă şi pentru gestionarea acestora”, ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.   

Un proiect comun al Regiunii Sud-Est

Potrivit lui Eugen Chebac, pe 12.03.2010  a fost constituită ADISESU, cu scopul pregătirii şi promovării la toate nivelurile şi în interesul comun al celor şase judeţe a unor proiecte pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă. Pe 15.04.2010, ADISESU a înaintat cererea de finanţare către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, iar pe 13.12.2010 a fost semnat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca autoritate de management pentru POR 2007-2013, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de organism intermediar POR 2007-2013, şi ADISESU în calitate de beneficiar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă