18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPrințul Charles, în vizită la Muzeul etnografic în aer liber de la...

Prințul Charles, în vizită la Muzeul etnografic în aer liber de la Cernat

Prințul Charles al Marii Britanii a vizitat, joi, Muzeul etnografic în aer liber din localitatea Cernat. Vineri după-amiază, el ar putea fi oaspetele contelui Kalnoky Tibor, la conacul acestuia din Micloșoara, potrivit unor surse citate de Agerpres.

„A fost impresionat de tot ce a văzut. După părerea mea, i-au plăcut foarte mult mașinile și utilajele agricole vechi pe care le avem. Am și pornit câteva motoare în cinstea lui. I-au plăcut și godinele și sobele pe care le avem în expoziție, dar și casele țărănești. A fost o surpriză, dar și o mare cinste pentru noi că ne-a vizitat și a semnat în cartea de onoare a muzeului", a afirmat directorul muzeului din Cernat, Haszmann Pal.

Potrivit acestuia, prințul Charles a mai vizitat Cetatea Ika, ce datează din secolul al 13-lea, și apoi s-a plimbat prin pădurile din jur.

Muzeul etnografic în aer liber din Cernat, care funcționează ca secție externă a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, a fost întemeiat în anul 1974 de pedagogul Haszmann Pal. În acest muzeu, amenajat într-un conac și în livada din jur care are aproape două hectare, pot fi văzute câteva mii de obiecte datând din secolele XVII — XIX — de la porți monumentale secuiești, monumente funerare, mori de apă, unelte agricole, case tradiționale din lemn, până la mobilier, gramofoane, telefoane și lăzi de zestre.

Vizitatorii pot vedea și o inedită expoziție de sănii pictate, cu o vechime de peste o sută de ani. Acestea au fost adunate de la localnici, care le-au moștenit de la străbuni, iar cea mai valoroasă piesă este o troică pentru două persoane care datează din secolul al XIX-lea.

Într-o pivniță a conacului sunt înșiruite una lângă alta câteva sute de sobe folosite pe vremuri de oamenii înstăriți pentru încălzirea locuințelor, unele dintre ele adevărate opere de artă făcute din fier forjat în cele mai renumite turnătorii ale Transilvaniei. În incinta muzeului funcționează și o școală populară care găzduiește în fiecare an, pe timpul verii, sute de tineri dornici să cunoască și să însușească meșteșugurile tradiționale — sculptatul în lemn, pictatul mobilei, pâslăritul, torsul și țesutul, tâmplăria, meseria de rotar și cea de fierar, precum și alte meserii tradiționale pe cale de dispariție.

Potrivit unor surse, prințul Charles și-a petrecut dimineața de vineri la conacul său din Valea Zălanului, iar după-amiază va fi oaspetele contelui Kalnoky Tibor, la conacul acestuia din localitatea Micloșoara.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă