7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialÎmbrăţişările, mai bune decât sexul?

Îmbrăţişările, mai bune decât sexul?

Până acum se credea că lipsa activităţilor sexuale în cuplurile căsătorite este un semn sigur că totul se va duce foarte curând de râpă. Un nou studiu arată, însă, faptul că frecvenţa îmbrăţişărilor este cea care determină cât de puternică este o relaţie.

„Îmbrăţişările nu aduc doar plăcere fizică, ci şi un sentiment de confort, siguranţă şi prietenie. Toate acestea sunt la fel de importante ca sexul într-o relaţie,” explică Paula Hall, expert în relaţii pentru un site de întâlniri virtuale.

Avantajul intimităţii non-sexuale, spun cercetărorii, este că partenerii folosesc adesea acest timp petrecut împreună pentru a discuta despre vieţile lor emoţionale. Multe dintre femeile intervievate în cadrul studiului sunt de acord cu acest lucru, potrivit cotidianului Daily Mail.

„Ne îmbrăţişăm mai mereu,” spune Jo, una dintre femeile cu o căsnicie care a durat chiar şi fără prea multă „zbenguială”. „Adormim ţinându-ne în braţe, întotdeauna ne îmbrăţişăm înainte de a pleca la muncă şi stăm lipiţi unul de altul în faţa televizorului, seara. Dacă nu am avea contactul acesta zilnic, m-aş simţi de parcă aş locui cu un coleg de apartament. Nu este o problemă pentru noi să nu facem dragoste.”

Nu este surprinzător faptul că până acum sexul a fost considerat un factor deosebit de important într-o relaţie, având în vedere că se pune accentul pe el la televizor şi în filme. Astfel, este uşor pentru oameni să creadă că diminuarea pasiunii duce la moartea mariajului.

Cu toate acestea, studiul a demonstrat că şi îmbrăţişările pot ţine dragostea vie datorită unui hormon numit „oxitocină”. Acesta este produs în urma atingerilor şi, pe lângă faptul că ne face să ne simţim bine, ne şi îmbie să continuăm atingerile. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe atingeri, cu atât mai mare este apropierea şi vrei să-ţi atingi partenerul mai mult.

Oxitocina, numit şi „hormonul dragostei”, produce senzaţia de calm, dragoste şi legătură sufletească. Nivelul de oxitocină în sânge creşte atunci când ne îmbrăţişăm, când suntem într-o dispoziţie „iubitoare” şi chiar şi atunci când mângâiem un animal de companie la care ţinem. S-a mai demonstrat ştiinţific şi faptul că nivelul crescut de oxitocină duce la scăderea tensiunii arteriale şi încetineşte eliberarea hormonului de stres.

„Marele avantaj al îmbrăţişărilor este că, spre deosebire de sex, poţi să o faci oriunde, oricând,” explică Paula Hall, „şi te poţi bucura de beneficiile sentimentului de iubire, protecţie şi alinare.”

Aşadar, atunci când sexul nu este o opţiune, puteţi să încercaţi o sesiune de îmbrăţişări care vă vor aduce, în mod sigur, acelaşi sentiment de satisfacţie.

Cele mai citite

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă