2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăNu mai trimitem facturi la UE, de teama neregulilor constatate

Nu mai trimitem facturi la UE, de teama neregulilor constatate

Guvernul nu va mai cere decontarea unor cheltuieli la CE până când nu va definitiva controalele asupra modului de utilizare a banilor europeni.

Pe lângă faptul că în România sunt îngreunate realizarea şi derularea unui proiect fezabil care să fie finanţat de către UE, absorbţia fondurilor europene – situată în prezent la dezamăgitorul procentaj de 11% din total – se mai loveşte de o problemă, anume corupţia.

Neregulile la derularea licita­ţiilor pe proiecte finanţate din banii UE, dar şi majorările de sume plătite firmelor peste cele stabilite la licitaţii riscă să fie depistate la verificările efectuate de CE, în urma cărora s-ar putea decide returnarea banilor deja vărsaţi. Pentru a evita acest risc, Guvernul a decis să efectueze mai întâi propriile sale controale şi să trimită rezultatele acestora la UE. Până la definitivarea verificărilor nu vor mai fi trimise însă CE facturi de plată, a anunţat ieri preşedintele Tra­ian Băsescu, precizând că a adresat deja această rugăminte Guvernului.

Surse oficiale din cadrul Ministerului Transporturilor ce au solicitat anonimatul au confir­mat:”Nu au mai fost trimise facturi CE de şapte luni de teamă că vor fi respinse. Cauza ar fi modul de desfăşurare a licitaţiilor organizate de companie (în principal pentru construirea a nouă tronsoane de autostradă între Nădlac şi Sibiu – n.r.)”, au precizat sursele citate. Alte surse neoficiale afirmă că începând de ieri Compania de Autostrăzi este supusă unui audit al CE pe tema licitaţiilor pentru proiecte finanţate din fonduri structurale. În urmă cu două luni repre­zen­tanţi a două organizaţii patronale importante europene din zona construcţiilor de şosele au adresat CE o plângere referitoare la modul de organizare a licitaţiilor de infrastructură în România. În cazul Transporturilor verificările riscă să fie subiective deoarece autoritatea de management care le verifică este chiar ministerul iar cei verificaţi sunt tocmai companiile subordonate, cu directori numiţi de ministru.

Verificările noastre vs controalele UE

Decât să ne controleze UE mai bine ne controlăm noi şi spunem UE ce am găsit, este principiul după care se ghidează Executivul. Potrivit Mediafax, în cazul în are Guvernul găseşte un contract atribuit fără respectarea cerinţelor de publicitate sau suplimentat prin acte adiţio­nale cu o valoare cumulată ce depăşeşte limita legală a achiziţiilor publice, statul nu va mai rambursa firmei nici un ban, corecţia financiară acoperind integral suma cerută spre rambursare. Dacă neregula este depistată de CE, banii se retrag şi se diminuează corespunzător suma alocată pe programe, a explicat ieri preşedintele Traian Băsescu. În cazul verificărilor efectuate de statul român, dacă sunt depistate nereguli, banii nu sunt pierduţi şi pot fi redirec­ţionaţi pe alte proiecte.

Băsescu: Să nu se mai trimită facturi spre decontare

Preşedintele Traian Băsescu a spus ieri că a rugat Guvernul ca, pentru moment, să înceteze să mai trimită facturi la decontare la Bruxelles, mai puţin pe agricultură, precizând că premierul a şi dispus o asemenea măsură. Băsescu a afirmat că a propus Guvernului să aibă „o abordare extrem de serioasă” legată de achiziţiile publice, anume încetarea trimiterii pentru decontare, la Bruxelles, a facturilor pe proiecte cu finanţare europeană, cu excepţia celor pe agricultură.

El a adăugat că premierul a dispus această măsură, pe care a caracterizat-o „corectă şi necesară”. El a afirmat că, prin constatarea de către Comisia Europeană a unor nereguli în contractele finanţate de UE, România riscă „o mare problemă” în alocarea fondurilor europene. Băsescu a reamintit ieri auditurile CE pe tema licitaţiilor pentru drumuri judeţene din Ilfov şi Teleorman în urma cărora Comisia a suspendat plăţile pe aceste proiecte.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă