Nu mai este de multă vreme un secret faptul că oamenii sunt, în medie, mai graşi astăzi decât în trecut. Mulţi dintre cei care erau supli în floarea vârstei încep să pună kilograme în plus de-a lungul anilor, iar când ajung la o vârstă mai înaintată sunt nemulţumiţi de corpul lor. Nici sfatul îndelung recomandat de a mânca mai puţin şi a face mai multă mişcare nu pare să mai repare răul făcut.
Cele mai recente descoperiri în domeniu arată ce alimente ar trebui consumate mai rar sau mai des pentru a preveni depunerea treptată a grăsimilor odată cu înaintarea în vârstă, după cum arată un articol din versiunea online a publicaţiei New York Times.
Studiul a fost întocmit de o echipă de cinci nutriţionişti şi specialişti în sănătate de la Universitatea din Harvard şi a analizat factorii care influenţează luarea în greutate. Acesta a fost efectuat pe un număr de 120.877 de persoane sănătoase, pe o perioadă de 12 până la 20 de ani.
Calorii: nu câte, ci „ce fel”
„Studiul nostru arată că sfatul convenţional – să consumi orice cu moderaţie, să mănânci mai puţine calorii şi să eviţi alimentele grase – nu este cea mai bună abordare,” a declarat Dr. Dariush Mozaffarian, liderul echipei de cercetători. „Ceea ce mănânci chiar face o diferenţă. Număratul caloriilor nu va conta mult dacă nu eşti atent ce fel de calorii consumi.”
Printre alimentele care duc la cea mai mare creştere în greutate atunci când sunt consumate pe termen lung se numără: cartofii prăjiţi, chipsurile, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea roşie şi preparatele din carne, cartofii gătiţi în diverse moduri, dulciurile, alimentele prăjite, sucurile naturale din fructe şi untul. Alimentele care nu afectează creşterea în greutate sunt fructele legumele şi cerealele integrale, aşa cum se aştepta. Un rezultat surprinzător al testelor a dovedit, însă, că un consum mare de produse lactate, fie ele degresate sau nu, au un efect neutru asupra greutăţii.
Printre cele mai benefice alimente care ajută la slăbit sunt nucile, alunele şi iaurtul. Deşi au un conţinut mare de grăsimi vegetale, nucile şi alunele menţin senzaţia de saţietate, iar bacteriile din iaurt au acelaşi efect asupra organismului şi ţin senzaţia de foame departe mai mult timp.
Alte influenţe
Pe lângă dietă, raportul a mai analizat efectele exerciţiilor fizice, somnului, uitatului la televizor, fumatului şi consumului de alcool.
Studiul a arătat că exerciţiile fizice au, într-adevăr, efectul aşteptat asupra controlului greutăţii. Participanţii la studiu care făceau mai puţină mişcare aveau tendinţa de a lua în greutate, în comparaţie cu ceilalţi.
Pe termen lung, greutatea mai este influenţată şi de orele dormite în fiecare noapte. Persoanele care dorm mai puţin de şase ore şi mai mult de opt ore pe noapte au tendinţa de a se îngrăşa. De asemenea, creşterea în greutate este încurajată şi de orele petrecute în faţa televizorului.
Consumul de alcool are o influenţă neaşteptată asupra organismului: în vreme ce un pahar cu vin pe zi nu afectează greutatea, alte tipuri de alcool aduc kilograme nedorite.
Cât despre fumat, fumătorii care renunţă la ţigară trebuie să se aştepte la o creştere în greutate, în vreme ce persoanele care se apucă de fumat nu vor observa schimbări din acest punct de vedere.