Criza din zona euro ar putea lua amploare şi ar putea aduce economiei globale un prejudiciu de sute de miliarde de lire, avertizează Fondul Monetar Internaţional. Oficialii i-au sfătuit pe liderii europeni să salveze Grecia pentru a opri undele de şoc ce se îndreaptă spre economiile mai mari ale Europei, precum Italia şi Spania, precum şi spre restul lumii.
„Ar fi foarte costisitor nu doar pentru zone euro, ci şi pentru economia globală să se mai întârzie rezolvarea crizei,” a comentat Luc Everaert, şeful diviziei de Studii Regionale din cadrul FMI.
Într-un raport recent al FMI au fost abordate consecinţele pe care intensificarea crizei datoriilor le-ar putea avea asupra economiei globale. Cum zona euro joacă un rol important în economia globală, efectele unei eventuale căderi a monedei unice ar putea fi catastrofale pentru restul lumii.
Liderii FMI au declarat că în cazul unui „cutremur financiar” în care criza s-ar răspândi în întreaga zonă euro, economia din regiune ar scădea cu până la 2,5%. În consecinţă, economia globală ar scădea cu aproximativ 1%, aducând un prejudiciu de 400 de miliarde de lire.
Liderii europeni se vor întâlni mâine la Bruxelles, într-un efort disperat de a lupta cu impasul în care a intrat Grecia. Dacă aceştia nu ajung la un acord, criza ar putea afecta Italia şi Spania şi ar putea duce chiar la prăbuşirea euro. Un expert economist din Londra a apreciat acest efort ca fiind „o ultimă şansă pentru politicieni să salveze uniunea monedei unice”.
Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a afirmat că nu se va lua nicio „decizie deosebită” în Bruxelles, ci doar că va ajuta în acest sens şi că vor fi necesari mai mulţi paşi.
„Grecia pare fără scăpare, Italia este cu un picior în groapă şi şansele ca euro să cadă în curând sunt foarte mari,” a declarat Suki Mann, analist la „Societe Generale” din Londra.