România reuşeşte să producă doar 60% din alimentele pe care le consumă, deşi potenţialul este de 400%. Acum, valoarea producţiei agricole este 7% din PIB, adică aproape 9 miliarde de euro. O creştere de 6 ori a acestei sume ar putea aduce, în câţiva ani, încă 40% faţă de PIB actual al României .
„La o productivitate similară cu cea din zona euro, producţia internă ar putea asigura necesarul de consum pentru patru Românii”, apreciază Lucian Anghel, economistul şef al BCR în cel mai recent raport al băncii asupra situaţiei agriculturii.
Ţara noastră se află pe locul cinci în Europa în privinţa suprafeţei arabile fapt care îi conferă un potenţial agricol imens. Cu toate acestea, numărul extrem de mare de angajaţi(peste 2 milioane adică de 2,5 ori mai mult decât în Franţa), exploatarea pe suprafeţe mici, lipsa utilajelor şi a reţelelor de irigaţii dar şi slaba pregătire a celor care exeploatează pământurile ne plasează pe ultimele locuri în topul productivităţii.
Agronomii şi asociaţiile , unica speranţă
“ Creşterea calităţii pregătirii în domeniul agriculturii este foarte importantă pentru asigurarea unei dezvoltări sustenabile a acestei ramuri economice în anii următori”, arată Anghel, potrivit căruia doar 1% din exploataţiile agricole din ţara noastră beneficiază de un administrator cu şnaltă specializare în domeniu. Restul de 99% se bazează mai degrabă pe experienţă şi intuiţie. O altă măsură care ar putea conduce, în opinia analiştilor BCR, la creşterea agriculturii către potenţialul real ar fi exploatarea pe suprafeţe mai mari decât în prezent. „Absorbţia fondurilor europene reprezintă o oportunitate în special pentru operatorii mari, în timp ce exploataţiile de subzistenţă trebuie mai întâi să-şi consolideze prin fuziune suprafeţele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare şi alte oportunităţi pe care le oferă economia de piaţă”, a adăugat Lucian Anghel.
„Recordurile” României
– Cea mai mică suprafaţă cultivată cu produse organice- sub 1,2% din total
– Cei mai mulţi angajaţi în agricultură din Europa-peste 2 milioane
– Cel mai mic procent de ferme conduse de persoane supraspecializate- sub 1%
– Cea mai mică producţie de grâu, porumb şi cartofi la hectar
– Cel mai mic număr de utilaje pe fermă- sub 5
– Cea mai mică suprafaţă irigată
– Cel mai mare procent de ferme mici şi de subzistenţă- peste 80%
– Cea mai îmbătrânită bază de lucrători- aproape 50% au peste 65 de ani
– Cel mai mic consum de combustibil la hectar- de 12 ori mai puţin decât în Franţa
– Absorbţie redusă a fondurilor europene- 21% în 2010
Notă: Au fost folosite pentru comparaţie ţările cu potenţial agricol din UE cum sunt Polonia, Bulgaria, Ungaria, Franţa