Curtea Supremă a decis confiscarea a aproape un milion de euro din conturile fostului lider PSD Dan Ioan Popescu, deoarece acesta nu a putut proba provenienţa licită a banilor.
Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriilor, şi soţia sa „au efectuat cheltuieli nejustificate de 4.081.676,80 lei”, susţin judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia acestora poate fi atacată cu recurs. Instanţa a dispus confiscarea acestei sume „şi obligă persoanele cercetate să plătească această sumă la bugetul statului în termen de 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe”. De ase-menea, Înalta Curte „menţine sechestrul asigurator şi obligă persoanele cercetate să achite la bugetul statului suma de 17.935 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”.
Scandalul legat de cheltuielile familiei fostului ministru PSD Dan Ioan Popescu a izbucnit în presă în urmă cu şase ani, când jurnaliştii au inventariat averea familiei acestuia aşa cum era descrisă în declaraţia sa de avere şi de interese. Atunci, s-a observat că fostul ministru făcuse achiziţii imobiliare care valorau mult mai mult decât veniturile sale şi ale soţiei.
Cum a evoluat scandalul DIP
2005 – Presa a dezvăluit neconcordanţele din declaraţiile de avere ale ex-ministrului Dan Ioan Popescu. Pe vremea aceea nu exista Agenţia Naţională de Integritate pentru controlul averilor demnitarilor, ci o comisie specială, constituită special pentru miniştri şi parlamentari la nivelul competenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Comisia specială a declanşat verificarea averii fostului ministru în vara anului 2005, în urma sesizării fostului procuror general Ilie Botos. Apoi, concluziile comisiei speciale au fost judecate de o instanţă de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
2007- Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat dosarul pe motiv că procurorul general nu a ataşat nici o probă la sesizare, nu a indicat sursele de unde pot fi cerute probele, ci a ataşat doar două articole de presă. Pe deasupra, instanţa a considerat că Popescu şi-a dobândit averea licit (deşi nu s-a administrat nici o probă). Parchetul General, la conducerea căruia fusese numită Laura Codruţa Kovesi, a contestat decizia.
2008 – Completul de nouă judecători de la Înalta Curte a hotărât reluarea procesului privind averea fostului ministru PSD deoarece nu au fost administrate probe. În motivarea reluării judecării dosarului a fost criticat primul complet de verificare a averii deoarece acesta a reţinut în mod greşit „că suma încasată de Elena Popescu (soţia lui Dan Ioan Popescu) în luna decembrie 2004 de la SC Ital Agency Srl , constituie venit ce va fi luat în considerare la stabilirea provenienţei bunurilor (…) achiziţionate anterior lunii decembrie 2004″. În plus, judecătorii au sancţionat faptul că instanţa specială nu a făcut o eşalonare a veniturilor şi cheltuielilor pe anumite perioade pentru a evita situaţia în care achiziţionarea unor bunuri să poată fi justificată cu venituri ce au fost dobândite ulterior. Completul de nouă judecători a mai decis ca judecarea să fie reluată de Secţia de Contencios Administrativ.
2011 – Secţia Contencios Administrativ a decis confiscarea averii lui Dan Ioan Popescu în cuantumul sumei de 4.081.676,80 lei şi plata cheltuielilor judiciare.
Dan Ioan Popescu a anunţat că va ataca decizia la CEDO.
Proprietăţile familiei Popescu
>>terenuri intravilane Bucureşti; terenuri intravilane şi extravilane cumpărate la Breaza şi Azuga (Prahova), Pantelimon, Gruia, Mo-go-şoaia (Ilfov), Balaciu (Ialomiţa). (valoarea totală a terenurilor a fost apreciată de presă la circa 10 milioane de euro.)
>>cinci apartamente în Bucureşti, o vilă la Azuga. Valoarea totală a fost apre-ciată de presă la circa 1.650.000 de euro.
>>Maşini de lux, bijuterii, tablouri, bani în conturi, acţiuni la diverse firme.
>>Dan Ioan Popescu a fost suspectat de presă că în perioada cât a fost ministru a favorizat firme ca Luxten sau Energy Holding.
12 procese pentru confiscarea averilor
Comisia de Cercetare a Averilor a respins ieri sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la averea dobândită de Adrian Simionescu (cunoscut ca Adi Minune), care nu poate justifica 100.000 de euro. Adi Minune şi Dan Ioan Popescu se află, alături de alte 10 persoane, pe lista celor trimişi de ANI în instanţă pentru confiscarea averilor. Printre aceştia se află medicul Şerban Brădişteanu (4 milioane de euro), fostul director RADET Gheorghe Dabela (peste 60.000 euro), fostul comisar de poliţie Aurelian Şoric (peste 360.000 lei), fostul deputat Claudiu Pop (peste 618.000 lei). Deşi unele procese au început acum mai mulţi ani, nu există nici o decizie definitivă de confiscare a averilor nejustificate.