25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialMoldova: Premierul Filat sugerează că doreşte remanierea guvernului

Moldova: Premierul Filat sugerează că doreşte remanierea guvernului

Premierul Republicii Moldova a sugerat astăzi, într-un discurs susţinut după consultări cu societatea civilă, că doreşte remanierea guvernului, şi a acuzat că unii miniştri blochează activitatea executivului şi acţionează în interesul unor partide sau al unor persoane, relatează NewsIn.

„Nu voi mai accepta să mai lucrez cu miniştri care nu-şi duc sarcinile până la capăt”, a afirmat  Vlad Filat, care a atras atenţia că fiecare membru PLDM al guvernului va fi evaluat şi le-a cerut partenerilor de coaliţie să facă acelaşi lucru.

Filat a adăugat că, în scurt timp, va prezenta lista cu remanierile necesare. „Nu trebuie să tolerăm incompetenţa de dragul Alianţei. Afirm clar: nu toţi conducătorii de instituţiii îşi fac treaba cum trebuie. Aceste lucruri nu vor mai fi acceptate”, a subliniat premierul moldovean.

În acelaşi timp, Filat s-a plâns de un blocaj al activităţii guvernamentale după alegerile legislative din noiembrie anul trecut, pentru care şi-a învinovăţit colegii de alianţă. „Unii colegi din AIE şi-au fixat ca obiectiv să mă blocheze. De fapt, ei blochează întregul guvern. Acum se încearcă încorsetarea deciziilor premierului prin interese de partid, fără a se ţine cont de interesele oamenilor. Unii conducători se cred veşinici în funcţie, apăraţi de algoritm. Nu toţi îşi fac treaba aşa cum trebuie. Unii au aflat despre reformă de la TV. Aceste lucruri nu vor mai fi acceptate”, a atenţionat politicianul.

În discursul său, premierul Filat a sugerat, de asemenea, că Partidul Democrat şi Partidul Liberal au format propria alianţă în cadrul coaliţiei aflate la guvernare la Chişinău. În acelaşi timp, premierul Moldovei a ameninţat că şi-ar putea anunţa demisia dacă reformele nu vor fi duse până la capăt, iar acţiunile Guvernului nu vor fi susţinute.

Pe durata întregului discurs, premierul Vlad Filat a vorbit despre forţe care îl blochează şi doresc „mafiotizarea” Republicii Moldova. „Nu mă voi opri aici, voi continua să muncesc pentru a elimina schemele frauduloase din întreprinderile de stat, indiferent de cât de puternice se cred persoanele din spate. Sunt dispus să pierd în planul imaginii personale, dar lupta o voi duce până la capăt. Nu trebuie să uităm cine a creat aceste scheme şi că unii din ei se află chiar în structurile de conducere în cadrul AIE, prin intermediul unor funcţii obţinute conjunctural”, a mai declarat Filat, citat de UNIMEDIA.

El a adăugat că Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să existe, dar nu cu preţul renunţării la reforme, inclusiv în justiţie, şi susţinerii corupţiei.

„Trebuie să recunoaştem că noi nu luptăm cu comuniştii. Nu putem să continuăm să dăm vina doar pe ei. Cetăţenii nu ne vor aprecia după cum luptăm cu PCRM, dar după câte lucruri bune am făcut pentru ei. Eu nu mai vreau ca în R. Moldova să luptăm împotriva a ceva sau a cuiva. Eu vreau ca noi să luptăm pentru ceva, pentru R. Moldova, pentru integrarea în Uniunea Europeană. Perioada următoare va fi un adevărat test de maturitate politică. Vom vedea cine va reuşi să treacă de el”, a conchis premierul.

Discursul premierului Vlad Filat a avut loc după ce acesta s-a consultat cu societatea civilă, pe fondul unor schimburi de replici dure între între Partidul Liberal Democrat cu celelalte două formaţiuni din AIE – Partidul Democrat şi Partidul Liberal – cu privire la activitatea coaliţiei aflată la guvernare la Chişinău. Tonul s-a înăsprit după alegerile locale de luna trecută, câştigate la nivel naţional de PLDM şi despre care s-a spus că vor determina o reconfigurare a Alianţei.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă