25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportMAE: Grecia sprijină aderarea României la Schengen fără condiţionalităţi

MAE: Grecia sprijină aderarea României la Schengen fără condiţionalităţi

Secretarul de stat român pentru afaceri europene a mulţumit ministrului supleant elen al afacerilor externe pentru sprijinul constant al Greciei faţă de adererarea României la spaţiul Schengen, în cadrul unei întrevedere la Atena, relatează NewsIn , care citează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Mariliza Xenogiannakopoulou a reconfirmat menţinerea acestei poziţii (a Greciei), care are în vedere aderarea României fără niciun fel de condiţionalităţi sau legături cu alte dosare europene, cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi a exprimat apreciere pentru contribuţia părţii române la operaţiunile FRONTEX la frontiera greco-turcă. Bogdan Aurescu Xenogiannakopoulou au convenit să dezvolte cooperarea în domeniul politicii de imigraţie şi al securizării frontierelor UE, în baza intereselor comune în acest domeniu.

Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii s-a referit la lansarea negocierilor privind noua perspectivă financiară multianuală şi viitorul Politicii Agricole Comune şi al Politicii de Coeziune, în contextul publicării, la 29 iunie, a propunerilor Comisiei Europene pe această temă. Ambele părţi au susţinut interesul coordonării în vederea menţinerii unei finanţări adecvate a acestor două politici în noul cadru financiar multianual, post-2013, precizează MAE.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii privind evoluţiile din Balcanii de Vest, procesul extinderii Uniunii Europene şi reforma Politicii Europene de Vecinătate. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a susţinut, în context, includerea Republicii Moldova în noua iniţiativă privind realizarea unei Strategii a UE pentru Balcanii de Vest, subliniind progresele incontestabile ale acestui stat în sensul adoptării valorilor şi practicilor europene.

De asemenea, în cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte privind consolidarea dialogului politic bilateral în domeniile în care cele două state au o abordare comună la nivel european, ambii oficiali evidenţiind nivelul excelent al relaţiilor româno-elene, reflectat atât în dinamica dialogului politico-diplomatic, cât şi în cadrul cooperării economice.

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă