2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum se împacă Amazon Kindle cu literatura digitală românească

Cum se împacă Amazon Kindle cu literatura digitală românească

Numărul cărţilor în format electronic disponibile în limba română se va dubla anual, pentru ca în cel mult zece ani oferta acestora să o ajungă din urmă pe cea a titlurilor tipărite.

Amazon şi Kindle. Aceştia sunt primii doi termeni care le vin în minte în România celor interesaţi de dispozitivele de citit cărţi electronice şi de conţinutul electronic. Din păcate, ambii giganţi au serioase probleme de compatibilitate cu producţia de carte digitală din România, ce este într-o dezvoltare rapidă. Puţini ştiu că după ce vor achiziţiona un Kindle nu vor putea să cumpere cărţi decât de la Amazon.

Spre deosebire de majoritatea e-readerelor care citesc formatul consacrat mondial epub, Kindle acceptă doar formatele sale sau mai puţin răspândite şi, ca urmare, cei care îl deţin şi doresc să achiziţioneze o carte fie o pot lua doar de pe siteul Amazon, fie trebuie să folosească softuri de conversie şi de eliminare a drepturilor de autor. Principala problemă însă este că numărul titlurilor de carte electronică în limba română se va dubla an de an, iar editurile şi librarii români folosesc doar formatul universal epub.

Câte titluri de limbă română există

„Numărul de ebooks disponibile spre vânzare se limitează undeva în jurul a 1.000 de titluri. Pe www.bookbyte.ro se găsesc aproximativ 250 de titluri atât de la şase edituri din România, cât şi de la autori independenţi”, spune Bianca Barbu de la bookbyte.ro. Aceasta nu precizează dacă mia de titluri include doar formatele consacrate epub şi mobil sau şi pdf-uri realizate artizanal.

Deoarece la nivelul industriei nu sunt cercetări unitare pe această temă, cifrele furnizate de o altă librărie electronică diferă. „Cred că în acest moment sunt disponibile circa 4.000 de titluri in format electronic şi dintre acestea, circa 1.000 reprezintă literatură străină”, spune Steluţa Roşca Stănescu de la CorectBooks, librărie digitală care afirmă că are la vânzare 1.507 titluri, majoritatea aparţinând literaturii române.La unele edituri proporţia cărţii digitale a ajuns la cote semnificative, ţinând seama că e vorba de un produs apărut de abia anul trecut. „Editura NICULESCU pune la dispoziţia cititorilor un număr de aproximativ 50 de titluri în format electronic (puţin peste 10% din titlurile disponibile în prezent la vânzare la editură)”, spune Marian Napristoc, director editorial Niculescu.

În formate consacrate digitale, adică epub sau mobi, „în acest moment sunt pe piaţă, după ştiinţa mea, sub 150 de titluri digitale dintre care 66 sunt la Nemira. Fireşte, mai sunt disponibile şi cărţi în format pdf, dar acest format este unul dintre cele mai nefericite pentru o carte digitală. Dacă ar fi să cuprindem şi acest format atunci putem vorbi de un număr mai mare de titluri, dar nu mai mult de 500″, afirmă Diana Ionescu, coordonator de marketing al Editurii Nemira. Cele două edituri, alături de Humanitas, sunt poate cele mai active şi interesate edituri de viitorul cărţii digitale româneşti.

Care e viitorul?

Dacă cifrele privitoare la piaţa actuală diferă, editorii şi librarii spun la unison că există viitor pentru cartea digitală în limba română. Într-un termen ce variază de la doi ani la zece ani, ei afirmă că orice carte tipărită la noi va ajunge să aibă şi o ediţie digitală. „La Humanitas vom lansa aproximativ 15 titluri noi pe lună ceea ce înseamnă că, împreună cu celelalte edituri vom ajunge să dublăm în fiecare an această piaţă”, spune Paul Balogh de la librăria Humanitas Digital. Termenul în care consumatorul român de carte va citi electronic nu atât ceea va găsi, cât ce va dori este estimat la doi ani de către Bianca Barbu de la bookbyte.ro, la „cel puţin cinci ani” de către oficialii CorectBooks, în timp ce editurile cred că acesta va fi de 2-3 ani (Niculescu) sau 5-10 ani (Nemira apreciază însă că am putea vedea evoluţii surprinzătoare).

Cât costă cartea electronică

Paul Balogh, de la Humanitas Digital, spune că costurile de realizare a unei ediţii electronice în format consacrat epub „nu au cum să fie sub 100 de euro”, aici întrând şi protecţia DRM (Digital Right Management). Pentru a putea fi vândută în România, o carte electronică trebuie să fie la 70% din preţul celei tipărite, spre deosebire de SUA, unde preţurile sunt aproximativ egale, afirmă specialiştii.

Humanitas lansează „Libroteca”

Acesta este un soft creat de Humanitas şi care va fi disponibil cel mai probabil pentru descărcare gratuită în magazinul aplicaţiilor oficiale Apple. „Programul va fi destinat tabletelor Ipad, Iphone prin care acestea vor putea astfel să citească formatul epub. Va fi disponibil şi pentru cele care folosesc Android”, spune Paul Balogh. Humanitas Digital însă crede mai degrabă în viitorul tabletelor decât în cel al dispozitivelor e-reader. „Gândiţi-vă că la preţul unui e-reader găsiţi o tabletă care face mult mai multe. Faptul că trebuie să încărcaţi mai des tableta decât un e-reader e un dezavantaj relativ; şi telefonul mobil vi-l încărcaţi des”, afirmă el. Balogh menţionează problemele majore de compatibilitate între Amazon Kindle şi cartea digitală românească, ce se traduc în incompatibilitatea formatelor, în des-părţire greşită în silabe, în absenţa diacriticelor, neacceptarea limbii române ca implicită pentru dispozitiv.

 

Citeşte aici o analiză despre viitorul Kindle pe blogul editurii Nemira.

30% reprezintă procentajul cu care este mai ieftină o carte digitală în România, faţă de una tipărită.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă