18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialA doua privatizare a Petrom: cine poate participa

A doua privatizare a Petrom: cine poate participa

Statul ar putea încasa în jur de 610 milioane de euro în urma vânzării unui pachetului de acţiuni deţinut la OMV Petrom, prin Ministerul Economiei. În urma ofertei de vânzare, participaţia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri. Suma este apropiataă de cea din 2004, când statul a vândut o treime din acţiuni cu 670 milioane de euro. Ulterior OMV şi-a majorat participarea la 51%, în schimbul a încă 830 milioane de euro

Două tranşe

Cea mai mare ofertă din istoria Bursei, oferta de la OMV Petrom se va derula începând de luni, 11 iulie şi va dura două săptămâni, până în 22 iulie. Acţiunile Petrom vor fi vândute de stat la un preţ maxim de 0,46 lei pe acţiune, cu 15% peste cotaţia de la bursă. Operaţiunea este intermediată de către un consorţiu format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat la începutul lunii aprilie.

Acţiunile urmează să fie distribuite în două tranşe. O tranşă de 85% (echivalentul a circa 520 milioane de euro la preţul maxim) pentru investitorii instituţionali şi alta de 15% (echivalentul a peste 90 milioane de euro la preţul maxim) destinată micilor investitori. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare, primând preţul de subscriere şi, ulterior, fiind luat în calcul şi ordinea în care s-au introdus ordinele.

Preţul de ofertă pentru fiecare tranşă va fi preţul cel mai mic la care acţiunile oferite sunt subscrise în totalitate sau în parte, în cazul în care nu sunt subscrise toate titlurile, dar „cel mult egal cu preţul maxim şi nu mai mic decât preţul de referinţă, în situaţia în care acesta a fost declarat de vânzător”, se menţionează în prospectul de ofertă.

Subscriere minimă

Investitorii pot subscrie minim câte 3.000 de acţiuni OMV Petrom. Intermediarul va avea dreptul la un comision de 0,325% din preţul tuturor acţiunilor oferite vândute în cadrul ofertei. Acest comision include taxa BVB pentru tranzacţionarea acţiunilor la secţiunea de oferte publice – 0,135% din valoarea vânzărilor, precum şi comisionul Depozitarului Central de 0,008%.

În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare, primând preţul de subscriere şi, ulterior, fiind luat în calcul şi volumul de acţiuni cerut de investitori.

„În cazul în care o tranşă este insuficient subscrisă, acţiunile rămase nesubscrise din acea tranşă vor fi alocate către cealaltă tranşă”, potrivit anunţului de vânzare.

La final, s-ar putea să rezulte două preţuri de vânzare, unul pentru investitorii instituţionali şi unul pentru micii investitori.

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51 % din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea deţine 20,1% din acţiuni.

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...
Ultima oră
Pe aceeași temă