21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza Greciei, efecte minime

Criza Greciei, efecte minime

O retragere de fonduri din România de către băncile elene ar avea consecinţe economice limitate, cred analiştii grupului bancar austriac Erste.

 

Retragerea fondurilor din România de către băncile elene aflate în criză ar avea efecte limitate în România, ca urmare a faptului că băncile competitoare ar fi dispuse să acopere deficitul creat, în timp ce dependenţa economiei de creşterea creditării s-a redus considerabil, potrivit unei analize a grupului austriac Erste, care în România controlează BCR.

Leul s-a aflat recent sub presiune din cauza escaladării crizei din Grecia. Motivul pieţelor financiare a fost ponderea relativ mare a băncilor elene în sectorul bancar românesc, spre 20%. „Chiar dacă băncile elene ar retrage bani din România, consecinţele pentru economie ar trebui să fie limitate. Faţă de 2009, când retragerea de capital de către toate băncile stârnea teamă, criza din Grecia ar afecta doar o parte a sectorului financiar. Competitorii ar fi acum bucuroşi să intervină, în timp ce avansul creditării este departe de nivelul de dinainte de 2009. Astfel, dependenţa economiei de creşterea creditării a fost redusă dramatic”, se arată în raportul Erste.

Cât datorează Grecia?

Datoria publică a Greciei, estimată la 352 miliarde euro în acest an, depăşeşte datoria cumulată a Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României şi Croaţiei, de 240 miliarde de euro, chiar dacă cele cinci state au, la un loc, o populaţie de 52 milioane de persoane, de aproape cinci ori mai mult comparativ cu 11 milioane în Grecia. Pentru acest an, Erste estimează că datoria publică a României se va situa la 44 miliarde euro.

Incertitudinile privind Grecia ar putea persista, dar Erste se aşteaptă ca pieţele financiare să accepte raţionamentul grupului austriac privind atenuarea temerilor în legătură cu România, care ar susţine o întărire a leului. Erste anticipează un curs de 4,17 lei pe euro în acest an şi de 4 lei în 2012, faţă de 4,21 lei anul trecut. Grupul austriac se aşteaptă la un avans economic de 2% pentru România în acest an, urmat de o accelerare la 3,9% în 2012, în timp ce creşterea producţiei industriale se va plasa la 4,5% în acest an şi la 3,8% anul următor.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...
Ultima oră
Pe aceeași temă