21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde şi în Statele Unite

FMI: Criza din Grecia s-ar putea extinde şi în Statele Unite

Criza din Grecia s-ar putea întinde şi în Statele Unite, prin intermediul pieţelor interbancare, mai ales dacă sunt afectate băncile europene, au declarat, miercuri, oficiali ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit Mediafax.

Fondurile mutuale (americane, n.r.) active pe pieţele interbancare au expunere în Europa”, a afirmat John Lipsky, prim-adjunct al directorului general, într-o conferinţă de presă.

Unii intermediari financiari din SUA depind de pieţele interbancare pentru a-şi asigura fonduri, dar Rezerva Federală americană asigură o sursă de finanţare disponibilă imediat, a dăugat Lipsky.

Riscul major al unei extinderi a crizei din Grecia vine din partea băncilor europene, consideră Gian Maria Milesi-Ferretti, economist la FMI.

„Canalul de transmisie prin intermediul fondurilor mutale de pe pieţele interbancare ar fi deschis, iar situaţia ar deveni şi mai periculoasă în cazul unei extinderi a crizei la băncile importante din Europa, deoarece acestea au o activitate importantă în dolari”, a spus economistul FMI.

Parlamentul elen a aprobat, miercuri, un pachet de măsuri de austeritate în valoare de 28 de miliarde de euro, însă legea de implementare a acestuia şi un program de privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro vor fi votate joi.

Măsurile sunt ncesare pentru ca Grecia să primească o tranşă de 12 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, parte a pachetului de împrumuturi în valoare de 110 miliarde de euro stabilite anul trecut. Guvernul elen are nevoie de finanţare externă pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Cele mai citite

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă