17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialDelta, închiriată pentru tot sezonul

Delta, închiriată pentru tot sezonul

După doi ani de criză care a redus aproape la jumătate activitatea, turismul din Delta Dunării îşi revine spectaculos. Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turism din Delta Dunării, a declarat că în luna iunie a acestui an numărul turiştilor care au petrecut vacanţa în Deltă a crescut cu 30 la sută comparativ cu anul trecut. „Bazele turistice din Deltă au contracte ferme de cazare pentru lunile următoare care asigură ocuparea tuturor capacităţilor. Astfel, vom ajunge la nivelul atins în 2008, care a fost cel mai bun an din ultimul deceniu pentru turismul din Delta Dunării”, a declarat acesta.

Revoltele arabe şi greceşti au ajutat

Patronii hotelurilor şi pensiunilor din zonă spun că sporirea rezervărilor pentru acest sezon în Deltă ar fi fost determinată de conflictele sociale din nordul Africii.

Iluşcă a mai declarat că „cele mai multe contracte pentru petrecerea vacanţelor în Deltă s-au realizat cu marile agenţii de turism care şi-au orientat turiştii din Egipt şi Tunisia spre Deltă, din cauza revoltelor din ultimele luni din aceste ţări, care au creat neîncredere turiştilor. Şi o parte din turiştii care îşi programaseră vacanţa în Grecia au renunţat la această destinaţie şi au optat să vină în acest an în Deltă”.

Operatorii de turism din Deltă susţin că zona este foarte atractivă datorită peisajului sălbatic, statutului de rezervaţie ecologică şi a preţurilor mici comparativ cu alte zone.

În timp ce hotelurile din localităţile Deltei şi cele plutitoare au fost luate cu asalt de grupurile de turişti români şi străini, pensiunile turistice din satele Deltei au contractat şi ele, individual, spaţiile de cazare începând cu 15 iulie. În pensiuni gradul de ocupare în lunile mai şi iunie a fost mai redus. Silviu Gheorghe, preşedintele filialea Tulcea a ANTREC, spune că pensiunile au suficiente rezervări de la jumătatea lunii iulie până în septembrie, perioadă ce coincide cu vacanţa şcolară.

Hotelurile plutitoare circulă fără restricţii

Turismul itinerant din Deltă, practicat cu hotelurile plutitoare şi cu hidrobuzele, a stat, în ultimele luni, sub semnul incertitudinii din cauza unui proiect de hotărâre de Guvern care propunea interzicerea pătrunderii acestor nave pe traseele turistice tradiţionale din Deltă. Protestul operatorilor de turism la instituţiile guvernamentale a blocat adoptarea acestui act normativ, iar circulaţia hotelurilor plutitoare şi a hidrobuzelor pe canalele Deltei nu va fi restricţionată în acest sezon turistic.

Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a declarat că s-au înăsprit sancţiunile împotriva turiştilor care amplasează corturile ilegal în Deltă. „Camparea pe teritoriul rezervaţiei va fi permisă doar în campingurile de la Sf. Gheorghe, Sulina, Partizani şi Tatanir. Amenzile pentru încălcarea acestor reguli sunt de sute de lei”, spune guvernatorul Baboianu.

Cele mai citite

UE raportează un excedent record al balanței comerciale, în timp ce zona euro beneficiază de un surplus semnificativ

Uniunea Europeană a înregistrat în iulie 2024 un excedent record al balanței comerciale de 19,1 miliarde de euro, o îmbunătățire semnificativă față de excedentul...

Irina Rimes a povestit despre cearta pe care a avut-o cu Tudor Chirilă

Irina Rimes a vorbit recent despre conflictul pe care l-a avut cu Tudor Chirilă în sezonul trecut de la „Vocea României” și despre relația...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...
Ultima oră
Pe aceeași temă