16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA: Vot pozitiv pentru căsătoria între homosexuali. Barack Obama susţine mariajele gay

SUA: Vot pozitiv pentru căsătoria între homosexuali. Barack Obama susţine mariajele gay

New Yorkul a sărbatorit azi-noapte, după ce Senatul a aprobat legea care recunoaşte dreptul la căsătoria între persoane de acelaşi sex, după ani de eşec în faţa camerei superioare, informează AFP, potrivit Agerpres.

Legea, în mare măsură amendată de senatorii republicani în ultimele zile, prevede o serie de excepţii religioase. Ea urmează să fie aprobată în versiunea nouă de camera cu majoritate democrată şi promulgată de guvernatorul Andrew Cuomo, care se află la originea proiectului.

Explozii de bucurie au salutat votul în cartierele unde homosexualii sunt majoritari, îndeosebi Greenwich Village, la vest de Manhattan, unde zeci de activişti s-au adunat aseara.

În afara sediului Senatului – în Albany, capitala statului aflată la peste 200 km nord de New York – zeci de manifestanţi pentru şi împotriva căsătoriilor între homosexuali au campat timp de o săptămână, expunând pancarte şi scandând lozinci.

AFP aminteşte că, de marţi, Senatul statului, care trebuia să fie în vacanţă luni seara, s-a reunit în sesiune extraordinară ca sa  perfecteze textul şi sa introduca excepţii, îndeosebi de natură religioasă.

Agenţia France Presse precizează că Andrew Cuomo este un susţinător fervent al dreptului la căsătoria între homosexuali.

Barack Obama – pro mariajului între homosexuali

Vineri, Yahoo News scria că preşedintele Barack Obama a lăudat parlamentarii care dezbăteau joi principala legislaţie pentru a aproba căsătoriile între homosexuali, susţinând că acest lucru defineşte democraţia, notează site-ul YahooNews, preluând un articol al Associated Press. Aşa cum era de aşteptat, preşedintele a adoptat repede ideea de căsătorie a persoanelor de acelaşi sex, în loc să le ceară homosexualilor şi lesbienelor să aibă răbdare.

„Sunt de părere că cuplurile gay merită să beneficieze de aceleaşi drepturi ca orice alt cuplu din această ţară” , a declarat Obama la o acţiune de strângere de fonduri pentru comunitatea gay, care a avut loc în Manhattan. Ca o coincidenţă, evenimentul plănuit deja de ceva timp, a fost organizat chiar în timp ce parlamentarii din Albany dezbăteau legislaţia care ar face din New York al 6-lea şi cel mai mare stat în care s-ar legaliza căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

Aceste fapte au contribuit la evidenţierea opiniilor preşedintelui cu privire la căsătoriile dintre homosexuali, un punct nevralgic al susţinătorilor acestei minorităţi care, de altfel, au adoptat o atitudine mai caldă faţă de Obama. Preşedintele a declarat că perspectivele sale „evoluează”, dar, deocamdată, susţine căsătoriile între heterosexuali, nu între persoane de acelaşi sex.

Obama a spus ca progresul se va face mai lent decât se aşteaptă unii oameni, dar a adăugat că este încrezator în faptul că va veni o zi „în care fiecare cetăţean american gay, heterosexuali, lesbiene, bisexuali sau transexuali, vor fi liberi să trăiască şi să iubească aşa cum cred de cuviinţă”.

„Mariajul tradiţional a fost decis de stat şi, în acest moment, înţeleg de ce exista mici controverse care au loc aici, în New York”, a spus el, râzând. Parlamentarii din New York, a afirmat Obama, „fac exact ce ar trebui să facă nişte democraţi”.

În timp ce Obama îşi ţinea discursul, un grup mic de oameni a început să strige „Căsătorie!”, iar Obama a spus „V-am auzit”. Preşedintele nu a menţionat niciodată, direct, căsătoria între homosexuali.

Obama a spus că existau unele persoane care strigau la el în cadrul diferitelor evenimente organizate pentru a susţine anumite cauze ale comunităţii gay, cum ar fi nevoia unei legislaţii anti-discriminare şi anularea interdicţiei „nu întreba, nu mărturisi” („don’t ask, don’t tell”) asupra serviciului militar public destinat persoanelor gay. Toate aceste cerinţe au fost satisfăcute.

Obama şi-a câştigat, de asemenea, simpatia, sfătuind Departamentul de Justitie să înceteze să mai apere în instanţă o lege care defineşte căsătoria doar ca un act între un bărbat şi o femeie.

Obama a povestit despre o scrisoare pe care a primit-o anul trecut de la un adolescent dintr-un oraş mic. El a spus că băiatul era student în ultimul an la liceu şi îi era teamă să iasă din casă pentru că era gay. Băiatul l-a intrebat pe preşedinte de ce gay-ii nu sunt trataţi egal, ca şi ceilalţi oameni.

„Deci da, avem mult de muncă” , a spus Obama. „Da, mai avem mult de progresat. Da, mă aştept la din ce în ce mai multă lipsă de răbdare pentru mine cu fiecare ocazie. Îmi amintesc că trebuie să fim nerăbdători când vine vorba de lupta pentru egalitate. Am facut progrese uriaşe în ultimii 2 ani şi jumătate. Dar mai există încă tineri care se aşteaptă ca noi să facem mai mult”.

Într-o cerere directă de voturi, Obama a spus: „Cu ajutorul vostru, dacă veţi continua să luptaţi, dacă vă veţi canaliza energiile către această campanie încă o dată, vă promit că veţi scrie un nou capitol în acea poveste… Am să fiu acolo, chiar acolo, cu voi”.

Principala reacţie pe care preşedintele SUA a obţinut-o a fost caldură din partea mulţimii formată din aproape 600 de participanţi care au plătit până la 35.800 de dolari, fiecare, pentru a-l auzi vorbind la un hotel din centrul oraşului. Doar un mic grup de demonstranţi a manifestat în faţa clădirii pentru egalitatea mariajelor. A fost o dovadă a simpatiei pe care comunitatea gay i-o oferă acum, spre deosebire de prima perioadă a mandatului său, când simpatizanţii au ameninţat că vor boicota colectorii de fonduri democraţi ca să-l preseze pe Obama referitor la prevedere „nu întreba, nu mărturisi” („don’t ask, don’t tell”).

Dacă preşedintele SUA va aproba căsătoriile între homosexuali va oferi un avânt de entuziasm fundamentelor sale liberale şi, poate va debloca fonduri suplimentare pentru comunitatea gay. Nu este clar dacă acest lucru i-ar aduce mai multe voturi suplimentare în cadrul alegerilor din 2012 pentru că tendinţa generală a republicanilor împotriva drepturilor homosexualilor nu le da activiştilor altceva de ales decât Obama.

În acelaşi timp, susţinerea căsătoriilor între homosexuali ar putea îndepărta unii alegători din sfera religioasă, ale căror voturi Casa Alba înca speră să le câştige în campania de alegere a preşedintelui.

În trecut Obama a susţinut statele care aprobau căsătoriile între homosexuali. Când a candidat a mers atât de departe încât a felicitat cuplurile de homosexuali din California care s-au căsătorit în scurta perioadă în care acest lucru era legal, înainte ca alegătorii să voteze împotriva acestei prevederi.

Preşedintele a completat, de asemenea, un chestionar, în anul 1996, în calitate de candidat la Senat al statului Illinois, în care spunea că susţine căsătoriile între personane de acelaşi sex.

 

Cele mai citite

George Pușcaș, „dublă” de senzație în victoria lui Bodrumspor din Turcia!

Internaționalul român George Pușcaș (28 de ani) a reușit o „dublă” impresionantă în victoria lui Bodrumspor, scor 3-1, împotriva celor de la Adana Demirspor,...

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă