Social-democratul Nicolae Moga, căruia constănţenii i-au încredinţat un mandat de senator, se declară nemulţumit de lucrurile pe care le-a găsit în Parlament.
Cum au fost aceşti doi ani şi jumătate din mandatul de senator?
Nu mă simt în apele mele aici (n.red. – în Parlament)…
Nici măcar după doi ani şi jumătate?
Nici măcar. Nu m-am obişnuit. Am constatat cu tristeţe că se vorbeşte mult mai mult decât ar trebui şi mulţi dintre colegii mei parlamentari vorbesc în necunoştinţă de cauză: sunt paraleli cu realitatea. Realitatea de astăzi, din satele româneşti, din comunele româneşti, din oraşele româneşti, este o realitate dură, oamenii trăiesc greu. Părerea mea este că legile trebuie făcute pentru ei. Ei o duc din ce în ce mai rău dar, din păcate, Guvernul este asimilat cu Parlamentul şi noi trebuie să facem în aşa fel încât această asimilare care s-a făcut să dispară. Pentru că Guvernul este Executiv, Guvernul este cel care execută bugetul ţării, banii ţării, Guvernul face investiţii, Guvernul e cel care ar trebui să se îngrijească mai mult de viaţa oamenilor.
Care a fost cel mai bun punct al acestui mandat?
Proiectele din Constanţa. Tot ce a fost proiect din Constanţa am trecut. În Senat. Pentru că, în multe cazuri, Senatul este cameră decizională, dar în multe nu.
Proiectul de suflet, care a fost?
Păi, toate sunt de suflet. Spre exemplu, am avut legea turismului şi-am avut o grămadă de amendamente introduse de noi, de colegii din Constanţa. Am amendat foarte mult din lege, mai mult de jumătate din legea turismului. Că suntem implicaţi direct, ne implică direct fiind zonă de litoral, în turism, şi am retrimis-o la comisie ca să mai introducem nişte amendamente să vizăm şi turismul montan, turismul rural…
Care este totuşi proiectul care v-a plăcut cel mai mult?
Dintre toate eu cred că cel mai bun proiect pe care l-am trecut este trecerea la administraţiile locale a Lacului Siutghiol. Pentru că l-am trecut nu numai la municipalitatea Constanţa, şi la Primăria Năvodari, şi la Primăria Ovidiu.
Dar acum Guvernul se judecă cu ANPA pentru acest lac.
Păi… se judecă, noi am trecut legea. Însă acel lac poate fi amenajat, marginea lacului poate să fie amenajată, trebuie pus în valoare pentru că avem o bogăţie naturală şi trebuie să beneficiem de avantajele ei.
Care a fost cel mai negru punct din acest mandat?
Ne confruntăm cu deschiderea unei reprezentanţe secuieşti la Bruxelles. Mi se pare o chestiune gravă pentru că secuii în România sunt 260, după ultimul recensământ. A deschide 260 de oameni pe criterii etnice o reprezentanţă la Uniunea Europeană este un lucru grav.
Iar un proiect legislativ pe care nu aţi reuşit să-l treceţi?
N-am avut aşa ceva. N-am avut aşa ceva pentru că mă zbat, de-aia sunt trimis aici de către constănţeni, ca să trec tot ce e bun pentru constănţeni.
Mai candidaţi pentru un mandat?
Astăzi, nu. Să vedem, mai avem un an şi ceva. Eu sunt îngrijorat pentru că nu pot să fac mai mult pentru oameni, dar cât mai am în mandatul meu, un an şi ceva, o să fiu nelipsit dintre ei, din teritoriu, din comune şi din sate, o să stau de vorbă cu ei şi-o să încerc să fac tot ce e posibil ca viaţa lor să se schimbe într-un fel sau altul prin legile care sunt adoptate.
BILANŢ
Activitatea parlamentară, în cifre
Iniţiative legislative – 18
Declaraţii politice – 42
Întrebări – 3
Interpelări – 6
Interpelări adresate primului-ministru – 0
Luări de cuvânt în plen – 65
Moţiuni – 9
Sursa: senat.ro