20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSportDezbaterea pe Statutul Minorităţilor, amânată la cererea UDMR

Dezbaterea pe Statutul Minorităţilor, amânată la cererea UDMR

Deputaţii din Comisia pentru Drepturile Omului nu s-au mai întâlnit, astăzi, ca să continue dezbaterile pe Statutul Minorităţilor, pentru că UDMR a cerut o amânare, fiind nemulţumită de modificările aduse legii, relatează NewsIn.

Uniunea a cerut o amânare pentru a se discuta în Coaliţie anumite modificări aduse de Comisie Statutului, a declarat deputatul UDMR Mate Andras. Informaţia privitoare la amânare a fost confirmată şi de Marius Dugulescu (PDL), membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, care a precizat presei că, cel mai probabil, luni se vor continua discuţiile pe Legea Minorităţilor.

Comisia pentru drepturile omului de la Camera Deputaţilor a modificat, ieri, un articol din Statutul minorităţilor care interzicea practic statului să reorganizeze teritorial-administrativ o zonă locuită de minorităţile naţionale, fapt ce a deranjat UDMR.

Modificarea făcută de membrii Comisiei şi sprijinită şi de PDL a nemulţumit UDMR.

„Textul ( iniţial,n.r.) a făcut referire la Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale care prevede că statele trebuie să se abţină de la a modifica ponderea minorităţilor naţionale dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială. Noi ţinem de acest lucru şi s-a găsit o formulare care ni se pare nepotrivită (n.r.- ce permite statului să facă schimbări administrativ-teritoriale în zonele locuite de minorităţi)”, a spus udemeristul Attila Varga, la finalul şedinţei Comisiei.

El a mai precizat că reglementarea dorită de UDMR nu trebuie amestecată cu reforma administrativă iniţiată de Boc şi Băsescu. „Este o altă problemă. Nu se amestecă şi nici nu vrem să fie amestecate aceste două probleme”, a susţinut deputatul. Attila Varga a mai precizat că a discutat cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor despre această problemă, el excluzând ca modificările din Statut aduse de Comisie şi care nu convin UDMR să fi fost discutate în interiorul Coaliţiei.

În replică, democrat-liberalul Marius Dugulescu, membru al Comisiei, a spus că modificarea articolului 14 din Statutul Minorităţilor era necesară pentru a aduce acest proiect în limitele constituţionale. „Articolul 14, alineatul 3, spunea aşa: ‘Prin acest articol era o încălcare constituţională, statul nu mai putea să se organizeze pentru că Legea Minorităţilor interzicea să traseze anumite limite şi astfel se încălca Constituţia. Noi prin amendamentul pe care l-am propus, am spus că statul poate să modifice limitele teritoriului administrativ, dar fără încălcarea drepturilor minorităţilor naţionale. Deci am făcut un articol şi constituţional, şi, totodată, respectând ceea ce ne spune Convenţia-cadru pentru minorităţi naţionale, şi anume ca drepturile minorităţilor să nu fie încălcate”, a explicat Dugulescu.

El a mai spus că nu ştie ca liderii PDL să nu fie de acord cu aceste schimbări. „Nu am auzit niciun fel de discuţie legată de acest articol, comisia şi-a făcut treaba, nu ştiu cine s-ar putea supăra, noi am încercat să facem un articol care să prevadă şi ceea ce doreau dânşii iniţial, dar să fie şi constituţional”, conchis el.

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, Nicolae Păun, a spus că s-au dezbătut doar 18 articole din Statut, iar restul urmau să fie analizate astăzi, începând cu ora 11.00 pentru a se da un raport cât de repede posibil.

Cele mai citite

Guvernul va aloca încă 15.000 de lei fiecărei familii afectată de inundații

Cu acești bani, oamenii vor putea să-și cumpere electrocasnice sau combustibil pentru iarnă Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern,...

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă