Situația creată în ultimele 24 de ore în România este considerată de analistul politic Cristian Pîrvulescu drept o„ criză și instabilitate cronică” a mediului politic.
El argumentează că în ultimii zece ani, între 2007 și 2017, am avut permanent tensiuni politice majore cum ar fi cele două suspendări ale președintelui, urmate de situația din 2012-2015 când au căzut două guverne și nu în ultimul rând tensiunea din stradă provocată de Ordonanța 13. Iar această instabilitate este legată de „incapacitatea sistemului de a crea stabilitate”, spune Pîrvulescu.
Potrivit acestuia, instabilitatea politică a început să se contureze încă din 2004, pentru că din acel moment nu am mai avut un singur partid care să dețină, în același moment, ambele funcții de forță din stat, cea de președinte și de premier. Însă acest gen de criză politică, declanșat în momentul de față, nu este nou în România. „Să ne aducem aminte de anul 1999, când Emil Constantinescu a încercat să-l demită pe Radu Vasile. Președintele se întorcea din Finlanda și anunța că va demite premierul pe motiv că mai mulți miniștri au demisionat din Guvern”, mai spune analistul.