4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialMitropolitul Corneanu rupe tăcerea

Mitropolitul Corneanu rupe tăcerea

La aproape o lună după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să-i retragă dreptul la semnătură Mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, şi să delege această atribuţie către episcopul vicar al Timişoarei, PS Paisie Lugojanu, înaltul prelat bănăţean a ieşit public şi a comentat această situaţie fără precedent.

Declaraţiile mitropolitului Corneanu vin la doar câteva zile după ce Patriarhia Română l-a trimis la Timişoara pe IPS Irineu, mitropolitul Olteniei, cu misiunea de a rezolva situaţia tensionată din capitala Banatului. Acesta a venit, a convocat Consiliul Eparhial, a discutat 15 minute şi cu IPS Corneanu şi a plecat, dar a lăsat în urmă aceleaşi mitinguri de susţinere a credincioşilor din Timişoara pentru conducătorul bisericilor ortodoxe din Banat. „Trebuie să aveţi încredere că vom pune lucrurile pe făgaşul normal.

Tot ce dorim să facem este pentru binele Înalt Prea Sfinţitului. Decizia Sfântului Sinod este pe o perioadă scurtă de timp, în care Înalt Prea Sfinţitul Nicolae se va face sănătos. Noi credem în minuni. În biserica noastră, vindecarea vine în urma rugăciunilor. Credem că Înalt Prea Sfinţitul se va face bine. Noi am venit în calitate de a pune lucrurile pe făgaş normal. Vom sta de vorbă cu Înalt Prea Sfinţitul şi vom pune lucrurile la punct”, a declarat IPS Irineu, mitropolitul Olteniei, înaintea plecării de la Timişoara. Vizita fulger şi discursul în care nu a spus nimic concret a fost asemănat de către credincioşi cu „escapadele” prim-secretarilor olteni în Banat, în perioada dinainte de 1989. „Mitropolitul Olteniei a vorbit abil şi diplomatic.

Eu nu mai cred în poveşti din astea. Mi-am amintit cum veneau înainte primii secretari olteni în control la Timişoara. Erau mai agresivi şi batjocoreau Banatul. Mitropolitul Olteniei a folosit un argument fals. A spus că Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae este bolnav, deşi nu l-a văzut”, a precizat economistul Nicolae Ţăran, unul dintre membrii grupului de susţinători ai IPS Nicolae Corneanu. „S-au discutat chestiuni organizatorice. Înalt Prea Sfinţitul Nicolae trebuia să participe la acest Consiliul Eparhial, dar din cauza problemelor de deplasare nu a mai fost prezent. Înalt Prea Sfinţitul Irineu are obligaţia de a prezenta Sfântului Sinod şi Preafericitului Patriarh un raport cu privire la discuţiile care au avut loc aici”, a pus lucrurile la punct preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

PS Paisie Lugojanu, acuzat că ţine predici sub protecţia poliţiştilor şi jandarmilor

Într-o declaraţie publică remisă presei, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, acuză uneltirile care au stat în spatele deciziei Sfântului Sinod. „Când mi s-a comunicat hotărârea Sfântului Sinod, am aflat că există un referat plecat de la Timişoara. Nu cunosc acel document, nu mi l-a arătat nimeni, nu ştiu cine l-a întocmit.Pe baza lui a venit decizia Sfântului Sinod.  Nu am putut înţelege acest lucru, dar nu am protestat şi nu am cerut explicaţii de la Bucureşti sau din altă parte. Am zis că lucrurile se vor lămuri de la sine, întrucât neadevărurile şi minciunile ies întotdeauna la iveală. Am avut sentimentul şi convingerea că în spatele acestei decizii au fost lucrături. Eu nu ştiu să fi făcut nimic să se ajungă aici.

Nu am făcut o greşeală sau un păcat care să ducă la o hotărâre atât de gravă. Dar nu sunt chiar aşa naiv. Am o experienţă destul de îndelungată şi cunosc bine oamenii. Chiar şi pe cei ce se arată cei mai buni şi corecţi îi ştiu cum sunt cu adevărat. Într-o zi, probabil, o să aflu tot ce s-a întâmplat cu adevărat. Deocomadată, nu am încercat acest lucru şi oficial nimeni nu mi-a spus despre aşa ceva. Dar voi afla. Dumnezeu va face dreptate. Va lămuri toate şi le va judeca cum ştie El”, a declarat IPS Nicolae Corneanu, emoţionat de ataşamentul credincioşilor. În opinia sa, ar fi normal ca, în următoarea şedinţă, Sfântul Sinod să-i redea dreptul de a reprezenta în mod oficial, şi nu doar simbolic, Mitropolia Banatului.

Să mai spunem că IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a plecat de la Timişoara cu o scrisoare care i-a fost înmânată de către Grupul de iniţiativă care-l susţine pe mitropolitul Nicolae Corneanu. Această epistolă conţine o serie de acuzaţii grave la adresa persoanei care se consideră că a uneltit la „decăderea” mitropolitului din drepturi, episcopul vicar al Timişoarei, PS Paisie Lugojanu. „Are comportamente dictatoriale, îndrăgeşte prea mult cortegiile de poliţişti şi jandarmi, care să-l însoţească atunci când merge să predice. A făcut astfel în Cartierul Calea Lipovei, aşa cum i-a alungat cu jandarmii pe enoriaşii de la Mănăstirea Româneşti. Tot acolo, a fost hărăzită ruinei biserica abia refăcută şi pictată, cu toate că are valoare istorică, fiind ctitorită de Patriarhul Miron Cristea”, acuză credincioşii. Ei arată că „s-a ajuns ca enoriaşii să părăsească lăcaşul bisericesc, când începe să predice PS Paisie, ceea ce este grav”…

Cele mai citite

Noe Ponti stabilește un nou record mondial la 50 m fluture la Campionatele Mondiale din Budapesta! Rușii au revenit și fac senzație

Elvețianul Noe Ponti a fost vedeta zilei a doua a Campionatelor Mondiale de înot în bazin scurt, desfășurate la Budapesta, reușind să doboare două...

Eugen Sechila a fost luat din trafic de polițiști și dus la audieri la Parchetul General

Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri, la Parchetul General,...

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...
Ultima oră
Pe aceeași temă