15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialArtฤƒ ลŸi culturฤƒ romani. รŽncepe ''International Romani Art Festival'' (IRAF)

Artฤƒ ลŸi culturฤƒ romani. รŽncepe ”International Romani Art Festival” (IRAF)

Dupฤƒ patru ediลฃii desfฤƒลŸurate la TimiลŸoara, de mâine ลŸi pânฤƒ duminicฤƒ, IRAF va pune stฤƒpânire pe Piaลฃa Muzeului din Cluj.

Timp de câteva zile, cultura ลŸi arta romani vor fi promovate prin concerte, dans, expoziลฃii, spectacol de foc, film, teatru, târguri de meลŸteลŸugari, acลฃiuni de informare, activitฤƒลฃi pentru copii ลŸi lansare de carte. Indiferent de vârstฤƒ sau preocupare, la acest festival sunt aลŸteptaลฃi toลฃi clujenii care vor sฤƒ aibฤƒ parte de relaxare ลŸi bunฤƒ dispoziลฃie.

„Misiunea noastrฤƒ este aceea de a ne simลฃi bine ลŸi de a crede cฤƒ cei care consumฤƒ artฤƒ, indiferent cฤƒ e cunoscutฤƒ sau nu, vor fi la fel de deschiลŸi cฤƒtre propunerea noastrฤƒ. Încฤƒ din momentul în care ne-am strâns câลฃiva sฤƒ gândim cam cum ลŸi ce, în loc sฤƒ ne cฤƒutฤƒm nu ลŸtiu ce ลฃarฤƒ în care sฤƒ navigฤƒm, am zis cฤƒ ar fi tare sฤƒ informฤƒm oamenii cฤƒ existฤƒ istorie ลŸi tradiลฃie romฤƒ ลŸi sฤƒ punem pe picioare un festival care sฤƒ adune artiลŸtii romi ลŸi alลฃi artiลŸti din orice hotar ลŸi sฤƒ-l facem sฤƒ fie bun, sฤƒ nu-i fie nimฤƒnui ruลŸine cฤƒ participฤƒ, sฤƒ vrem sฤƒ observฤƒm cฤƒ sunt oameni care trฤƒiesc bine mersi împreunฤƒ, indiferent de culoare, religie, sex, pe care unii o numesc multiculturalitate, sฤƒ implicฤƒm instituลฃiile guvernamentale, nonguvernamentale ลŸi jurnaliลŸtii în povestea noastrฤƒ, sฤƒ implicฤƒm tineri în viaลฃa socio-culturalฤƒ aici la noi, cฤƒ e loc ลŸi sฤƒ dฤƒm puลฃinฤƒ culoare fenomenului cultural”, spun organizatorii evenimentului.

Deschiderea oficialฤƒ a evenimentului, aflat la a V-a ediลฃie, va avea loc mâine în Piaลฃa Muzeului, la ora 11.00. Aici va avea loc un târg al meลŸteลŸugarilor, oferit de Asociaลฃia MeลŸteลŸugarilor Tradiลฃionali Romi. De la ora 17.00 Irish Music Pub gฤƒzduieลŸte spectacolul-lecturฤƒ „Ella Veres”, eveniment cu acces liber al publicului. Ansamblul Romano din Cluj va oferi publicului, în Piaลฃa Muzeului, un spectacol de dans, urmat de concertul trupelor Chilli Familli, Nadara ลŸi Dubioza Kolektiv. Publicul va putea urmฤƒri ลŸi un spectacol de foc oferit de „The Serious Road Trip Romania”, iar la miezul nopลฃii evenimentele zilei „se vor concluziona” cu un after party, în Irish Music Pub, care îl va avea ca amfitrion pe DJ No Sikiriki.

Vocea Bosniei

Membrii Dubioza Kolektiv (DK) sunt recunoscuลฃi de BBC ลŸi Time Magazine ca o adevฤƒratฤƒ „voce” a Bosniei. Atât soundul lor plin de forลฃฤƒ, cât ลŸi versurile politice explicite exprimฤƒ o revoltฤƒ împotriva corupลฃiei ลŸi îngrฤƒdirii libertฤƒลฃii personale, dar ลŸi un strigฤƒt pentru pace. Dacฤƒ în perioada rฤƒzboiului muzica reprezenta un refugiu, la fel ca buncฤƒrele din pivniลฃe unde artiลŸtii repetau, astฤƒzi ea este o portavoce cu care au reuลŸit sฤƒ atragฤƒ atenลฃia întregii Europe. Cu peste 100 de concerte anual, cinci albume ลŸi un al ลŸaselea în lucru, DK s-a fฤƒcut auzitฤƒ pe scenele celor mai mari festivaluri europene în ultimii 8 ani.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ