15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportAlipirea Mureşului la Harghita şi Covasna, "ca şi cum te apuci de...

Alipirea Mureşului la Harghita şi Covasna, „ca şi cum te apuci de lucru cu doi handicapaţi”

Primarul oraşului Târgu Mureş, Dorin Florea, nu crede că judeţul Mureş ar trebui alipit la Harghita şi Covasna, pentru că ar fi ca şi cum cineva „s-ar apuca de lucru cu doi handicapaţi care sapă grădina”, relatează Mediafax.

Vicepreşedintele PDL a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că susţine reorganizarea administrativă a ţării, însă nu vrea ca Mureşul, Harghita şi Covasna să formeze o regiune distinctă, deşi „aceasta este dorinţa UDMR dintotdeauna”.

Primarul Florea a mai spus că UDMR are un proiect „făcut într-o după-masă de către Borbely”, în care una dintre regiuni este formată doar din Mureş, Covasna şi Harghita şi cu care el nu este de acord, pentru că ar însemna alipirea la două judeţe mai sărace.

„Credeţi că mie mi-ar conveni ca Mureşul să-l lipesc, numai emoţional, cu două judeţe sărace? Adică hai să murim cu toţii. (…) Din punct de vedere cultural, e normal ca maghiarii să ţină la etnia lor. Dar din punctul de vedere al dezvoltării unor regiuni puternice, nu spui niciodată «apucă-te de lucru şi ia-ţi doi handicapaţi să sapi grădina»”, a afirmat primarul.

Florea a precizat că nu este adeptul asumării răspunderii Guvernului pe proiectul PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni şi  a arătat că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că împărţirea ţării în judeţe pe actualele opt regiuni de dezvoltare, aşa cum prevede proiectul PDL, ar fi forţată, deoarece omul ar trebui să meargă 300-400 kilometri pentru a rezolva o problemă, arătând că propunerea UDMR cu 15-16 regiuni poate fi un punct de plecare.

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna – Harghita – Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare. În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Cele 16 regiuni de dezvoltare sunt: Botoşani – Suceava, Bacău – Iaşi – Neamţ – Vaslui, Brăila – Buzău – Galaţi – Vrancea (macroregiunea I), Constanţa – Tulcea, Bucureşti, Călăraşi – Ialomiţa – Ilfov, Giurgiu – Teleorman, Dolj – Mehedinţi – Olt (macroregiunea II), Gorj – Vâlcea, Argeş – Dâmboviţa – Prahova (macroregiunea III), Arad – Caraş-Severin – Timişoara, Alba – Hunedoara, Sibiu – Braşov (macroregiunea IV) şi Covasna – Harghita – Mureş, Bistriţa-Năsăud – Cluj – Maramureş şi Bihor – Sălaj – Satu-Mare (macroregiunea V).

Cele mai citite

Doi pensionari au rămas fără locuință în urma unui incendiu. Focul a fost pus chiar de către fiul lor

Doi pensionari din comuna Deleni, județul Iași, au rămas sub cerul liber, după ce casa le-a fost distrusă de un incendiu în noaptea de...

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...
Ultima oră
Pe aceeași temă