4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialA început TIFF 2011-06-05

A început TIFF 2011-06-05

Peste 2.000 de persoane au participat la deschiderea festivalului clujean

Filme 3D, vedete din anii `90, concerte şi piese de teatru, dar şi filme care răscolesc anumite probleme sociale pe care România le târăşte după ea de decenii bune, au fost ingredientele primelor zile ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Pentru prima dată în istoria festivalului la TIFF au fost proiectate două filme 3D, semnate de doi dintre cei mai mari regizori germani. „Pina”, realizat de Wim Wenders, este povestea celebrei balerine Pina Bausch şi a fost prezentat, în afara competiţei, la Festivalul de Film de la Berlin. Cel de-al doilea film este „Peştera viselor uitate”, al lui Werner Herzog, căruia îi este dedicat, anul acesta, un loc în secţiunea „3×3”.

Michele Placido despre filmările la Caracatiţa

O altă surpriză a festivalului a fost prezenţa la Cluj a cunoscutul actor şi regizor italian Michele Placido, care a fost asaltat de zeci de admiratori care la începutul anilor `90 nu ratau nici un episod din „Caracatiţa”. Actorul a vorbit despre cum au decurs filmările în urmă cu mai mult de două decenii la acest serial TV, dar şi despre mafie, politicieni şi proiectele actuale.

El a anunţat că va începe în noiembrie lucrul la un nou film, împreună cu Boby Păunescu şi Monica Bârlădeanu. Va fi un film despre italienii care, în anii `60, au plecat în Germania din cauza faptului că la ei în ţară trăiau foarte greu în perioada de după război.

„Italia a pierdut războiul şi multe persoane foarte sărace au plecat în Germania. A fost o perioadă destul de similară cu ce se întâmplă acum cu românii care vin în Italia să muncească. Sper că acest film va avea puterea să le amintească italienilor că a fost un moment în care şi ei au fost emigranţi”, a spus Michele Placido.

El a povestit că nu a avut în timpul filmărilor la „Caracatiţa” probleme cu mafia, aşa cum îşi imaginează mulţi dintre fanii serialului, dar că totuşi filmul a fost supus cenzurii, mai ales după a treia serie.

„Comisarul a fost un exemplu de rezistenţă şi un personaj foarte puternic, iar asta nu era fireşte pe placul mafiei, dar mafie există şi în Statele Unite şi în Rusia şi în Japonia, dar nici pe placul politicienilor. După Caracatiţa 3 au început cenzurile. Chiar Berlusconi a spus în mai multe rânduri că nu i-a plăcut serialul pentru că a adus o imagine negativă Italiaie”, a spus actorul.

Cele mai citite

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...
Ultima oră
Pe aceeași temă