0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce s-a supărat opoziţia din Australia pe actriţa Cate Blanchett

De ce s-a supărat opoziţia din Australia pe actriţa Cate Blanchett

Celebra actriţă Cate Blanchett a fost prinsă în mijlocul unui scandal legat de schimbările climatice, după ce a apărut într-o reclamă în care le cere australienilor să susţină introducerea taxei pe carbon în Australia, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Mesajul reclamei, plătită de ecologişti, este acela că a venit în sfârşit timpul ca marii poluatori să fie taxaţi, iar la final, actriţa deţinătoare a unui premiu Oscar, le cere compatrioţilor săi să facă „în sfârşit” ceva pentru schimbarea climatică.

Liderul opoziţiei, conservatorul Tony Abott, a criticat reclama: „Oamenii care valorează 53 de milioane de dolari au dreptul de a fi ascultaţi, însă nu înaintea oamenilor simpli care muncesc în această ţară”.

Blanchett trăieşte într-o vilă de milioane de dolari la Sydney şi potrivit presei locale ar fi dotată cu panouri solare de ultimă generaţie. Actriţa care este şi directoarea artistică a Companiei de Teatru din Sydney s-a gândit să facă teatrul „mai verde” şi a instalat panouri solare care furnizează până la 70 la sută din energia necesară funcţionării clădirii.

Abott a criticat-o şi pe premierul Australian, Julia Gillard, despre care a spus că „este un prim ministru care îşi pleacă urechea să îi asculte pe actori dar nu şi pe votanţi”, adăugând că Gillard nu ar trebui să pună bază pe celebrităţi care trăiesc jumătate de an la Hollywood unde nu este taxă de carbon.

În campania electorală de anul trecut, Gillard a promis că nu va fi impusă o taxă pe carbon atât timp cât va fi la guvernare. Dar în realitate, guvernul său minoritar a fost nevoit să urmeze deciziile parlamentului în această chestiune, şi de atunci a tot scăzut în sondaje.

În schimb, premierul Julia Gillard susţine reclama şi a apărat şi dreptul lui Cate Blanchett de a apărea în ea. Mai mult, guvernul ei vrea să introducă o taxă fixă pe carbon pentru o perioadă de trei până la cinci ani începând cu iulie 2012, urmată de o schemă de comercializare a emisiilor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă