Zilele acestea, iordanianul le-a făcut magistraţilor noi dezvăluiri cu privire la traseul mitei, dar vizavi de unele persoane omul de afaceri ia o poziţie curioasă: „Prefer să îmi păstrez tăcerea”.
Acţiunea Direcţiei Naţionale Antico-rupţie din Portul Constanţa, soldată, până în prezent, cu reţinerea a 28 de vameşi şi oameni de afaceri şi emiterea unui alt mandat de arestare în lipsă pentru un intermediar vamal, ar putea produce şi alte surprize după inculparea în acest dosar a senatorului PDL de Constanţa, Mircea Banias.
Mesaje din inchisoare
Declaraţia dată însă în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de intermediarul vamal de origine iordaniană Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa ar putea fi punctul de plecare pentru un scandal mai amplu dacă acesta va continua seria dezvăluirilor. Akram Naser a fost şi el arestat săptămâna trecută în acest dosar, alături de Mironescu şi alţi şefi din Vama Constanţa Sud Agigea – Eugen Bogatu, Sunai Cadîr, Claudiu Olteanu.
Akram Naser şi-a început declaraţia în faţa judecătorilor Curţii Supreme recunoscând aproape toate faptele de dare de mită de care este acuzat de procurorii anticorupţie. Este singurul dintre cei aflaţi după gratii care a admis deschis că era nevoit să dea mită în port. În privinţa altor acuzaţii care i se aduc, Akram le-a spus judecătorilor că procurorii DNA au interpretat greşit convorbirile telefonice şi că nu ar fi vorba de corupţie în acele cazuri, ci doar de plata unor facturi pentru o serie de importatori de mărfuri din China şi Egipt.
„Încă o dată arăt că eu conveneam sumele de bani cu titlu de mită fie cu inculpatul lipsă El Haj Ahmad sau, în lipsa acestuia, vorbeam exclusiv doar cu inculpatul Tudoran Dragoş Iulian şi nu am cunoştinţă căror vameşi le erau date aceste mite”, le-a spus Akram judecătorilor. Dragoş Iulian Tudoran este asociat la firma Container Clearance Service, o societate controlată de un alt „băiat deştept” din Portul Constanţa, Eugen Bogatu, fost şef al Direcţiei Domenii Portuare. Cetăţeanul libanez El Haj Ahmad este, potrivit procurorilor, intermediar vamal, acesta fiind singura persoană din dosar pentru care judecătorii Curţii Supreme au emis mandat de arestare în lipsă. Finalul declaraţiei date în faţa judecătorilor de intermediarul vamal este apoteotic. „Menţionez că în anul 2008 am semnalat verbal şi în scris la Serviciul secret de supraveghere din cadrul IGP despre sumele de bani cu titlu de mită pe care le plăteam pentru permiterea accesului în ţară a containerelor de mărfuri importate pentru care eram intermediar vamal”, le spune Akram magistraţilor. Sursele Rl spun că „Serviciul” la care se referă acesta este, de fapt, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă. Dezvăluirile intermediarului vamal nu se opresc aici. Astfel, Akram Naser îşi încheie declaraţia dată în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu următoarea afirmaţie: „Mai arăt că, în afara celor doi inculpaţi mai înainte nominalizaţi prin intermediul cărora plăteam mitele, şi anume El Haj Ahmad şi Tudoran Iulian Dragoş, am indicat şi alte persoane din acelaşi lanţ infracţional despre care nu înţeleg să fac referinţe acum şi îmi păstrez tăcerea cu privire la numele lor”.
Mironescu şi Pătraşcu, la Curtea Supremă
Cele 28 de persoane arestate în lotul din Portul Constanţa au fost duse ieri la Curtea Supremă, pentru judecarea recursurilor după arestarea preventivă. Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, şi-a susţinut din nou nevinovăţia, declarând că nu reprezintă pericol social şi că nu mai avea nici o relaţie cu senatorul PDL, Mircea Banias (care a primit interdicţie de părăsire a ţării pentru de 30 de zile). Nici Adrian Pătraşcu, comandantul „Grupului de nave” din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, nu recunoaşte că ar avea vreo legătură cu dosarul mafiei din port. Tot ieri, Mircea Banias a făcut plângere împotriva interdicţiei de a părăsi ţara.