Spania este cel mai mare exportator de căpşuni din lume, cu o industrie de peste 400 de milioane de euro. Nouă din zece căpşuni sunt exportate în Europa. Dar „aurul roşu”, aşa cum îl numesc spaniolii, nu a trasformat doar rafturile supermarketurilor din Europa, ci şi peisajele din sudul Spaniei, conform bbc.co.uk.
Uriaşa industrie nu are destulă apă pentru a se menţine. Potrivit agenţiei locale de apă, mai mult de jumătate din fermele de căpşuni din regiunea Halva, care contribuie cu 90% din producţia anuală de căpşuni, sunt conectate ilegal la reţeaua de apă – aceeaşi apă care alimentează una dintre cele mai importante mlaştini din Europa, Parcul Naţional Donana.
Donana este habitatul unor specii rare precum linxul iberic şi păsări migratoare din Africa. UNESCO a declarat acest parc patrimoniu cultural şi rezervă biosferică. Mlaştinile sunt alimentate de straturi acvifere subterane, dar volumul de apă al unuia dintre cele mai importante dintre ele a scăzut la jumătate în ultimii 30 de ani din cauza sondelor.
Spania se confruntă deja cu probleme legate de rezervele de apă. În ultimii ani, acestea au fost presate de secete, crize de apă şi focuri care au ars pădurile.
Felipe Fuentelsaz, reprezentantul local al WWF (Fondul Mondial pentru Natură) a declarat că problema apei ilegale a fost ignorată în mare parte din cauza primarilor locali, care nu văd decât beneficiile economice. „Sunt foarte multe sonde care transportă apa ilegal şi nu au fost închise în ultimii ani pentru că producţia de căpşuni crează slujbe,” spune acesta.
Juan Manuel Lopez, reprezentantul Autorităţii de Mediu din Huelva, crede că va dura o vreme până să se ajungă la un acord între fermieri şi ecologişti. „Vom închide peste 900 de sonde şi vom aduce apă pentru ferme din altă parte ca să păstrăm straturile acvifere ale Donanei intacte. Este vorba de slujbe aici. Nu putem pune capăt stilului de viaţă al oamenilor peste noapte,” a comentat el cu privire la slujbele „căpşunarilor”.
„Căpşunarii” din România
În perioada crizei, între 2008 şi 2010, aproximativ un milion de români au plecat în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă. În 2010, 5.000 de locuri de muncă la cules căpşuni au fost puse la dizpoziţia românilor. Anul acesta, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferea, prin intermediul reţelei EURES, doar 400 de locuri de muncă la fermele de căpşuni din Spania, pentru 37 de euro pe zi.