7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăGDPRStatul la calculator creşte riscul de obezitate la copii

Statul la calculator creşte riscul de obezitate la copii

Counter Strike versus „hoţii şi vardiştii”: tot mai mulţi copii preferă să stea la calculator în loc să iasă în faţa blocului să se joace.

Pe măsură ce timpul petrecut în faţa calculatorului îl înlocuieşte treptat pe cel petrecut făcând mişcare, copiii devin sedentari şi îşi dezvoltă tot mai puţin musculatura. Ca urmare a consumului ridicat de dulciuri şi a sedentarismului, fie că stau foarte mult la calculator sau la televizor, cei mai mulţi copii ajung să devină obezi.

Potrivit unui studiu britanic citat de telegraph.co.uk, generaţia tânără actuală este incapabilă să efectueze activităţi fizice pe care generaţiile anterioare le considerau uşoare. Impactul sedentarismului asupra sănătăţii copiilor a stârnit îngrijorare în rândul cercetătorilor.

Diferenţa dintre generaţii

Dr. Gavin Sandercock, un expert în domeniul sănătăţii copiilor de la Universitatea din Essex a studiat diferenţele la nivelul aptitudinilor fizice dintre un grup de 300 de copiii de 10 ani din 2008 şi un grup de copiii de aceeaşi vârstă din 1998. Descoperirile lui au arătat că: numărul abdomenelor pe care aceştia le puteau face a scăzut cu 27% între 1998 şi 2008, puterea braţelor a scăzut cu 26% şi puterea de a strânge un obiect cu 7%.

Aceste diferenţe între generaţii au fost puse pe seama schimbărilor din programul zilnic al copiilor. „Tot mai puţini copii iau parte la activităţile din cadrul orei de educaţie fizică, se caţără în copaci sau ies să se joace în faţa blocului,” a comentat Sandercock. „În mod normal, aceste activităţi îmbunătăţeau performanţele fizice ale copiilor şi îi făceau capabili să îşi susţină propria greutate.”

Faptul că 10% dintre copii nu puteau să îşi susţină corpul în timpul exerciţiilor la bară şi încă 10% au refuzat să încerce măcar este un fapt şocant, a mai adăugat acesta.

Cu toate acestea, studiul a arătat că grupul de copii din 2008 aveau acelaşi indice de masă corporală (IMC) ca cei din 1998. Autorul Daniel Cohen de la Universitatea Metropolitană din Londra a explicat că, spre deosebire de generaţia din 1998, corpurile lor aveau mai mult ţesut adipos şi mai puţin ţesut muscular.

„Cu toate că IMC-ul nu a crescut, este îngrijorător faptul că sunt mai slabi din punct de vedere fizic şi au mai multă grăsime,” a adăugar Sandercock.

Obezitatea infantilă în România

În România, numărul copiilor obezi este în continuă creştere. Medicii estimează că acesta s-a dublat faţă de anii trecuţi. Dacă în 2001, 1,7% dintre elevii de gimnaziu din România erau obezi, în 2010, procentul ajunsese la 3,6%, potrivit evz.ro.

Pe lângă problemele de ordin social, emoţional şi estetic, un copil obez are tensiunea arterială şi colesterolul mărite, iar riscul de afecţiuni cardiovasculare creşte şi el. Excesul de kilograme poate duce la afecţiuni grave, cum ar fi diabetul zaharat sau dislipidemia, caracterizată de creşterea nivelului de lipide din sânge, care poate afecta arterele.

Specialiştii consideră că un copil ar trebui să efectueze cel puţin 60 de minute de activităţi fizice zilnic, de preferat în aer liber. Mişcarea contribuie la dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi a musculaturii şi întăreşte sistemul imunitar.

Cele mai citite

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă