20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDe mâine, intervenţia militară a lui Obama în Libia ar putea fi...

De mâine, intervenţia militară a lui Obama în Libia ar putea fi ilegală

Prevederile legale folosite de Barack Obama ca să justifice intervenţia militară americană în Libia expiră astăzi şi nu sunt semne că administraţia ar căuta să le reînnoiască, relatează ABC, potrivit NewsIn.

Exact în urmă cu două luni, Obama a notificat Congresul cu privire la decizia sa unilaterală de a demara „o acţiune militară limitată” pentru apărarea poporului libian de atacurile trupelor lui Gaddafi. Însă, potrivit legii federale – War Powers Resolution din 1973 – Obama poate menţine forţe americane angajate în ostilităţi numai 60 de zile, dacă membrii Congresului nu declară război, nu autorizează fonduri pentru efort sau nu prelungesc termenul-limită.

Experţii spun că este prima dată când un lider american a sfidat termenul-limită al rezoluţiei pentru participarea la operaţiuni de luptă fără vreo măsură a Congresului de a finanţa sau autoriza acest rol.

„Chiar săptămâna trecută, administraţia ne-a spus că folosirea forţele americane va continua pe termen nedefinit. Deci, scriem acum pentru a întreba dacă intenţionaţi să respectaţi War Powers Resolution”, au scris miercuri şase senatori republicani într-un mesaj către Obama.

Senatorul Richard Lugar din comisia pentru relaţii externe din Senat, presează administraţia pentru a căuta aprobarea Congresului asupra Libiei. „Angajamentele de durată în acţiuni militare în străinătate şi costurile şi riscurile trebuie asumate numai cu deplina susţinere a americanilor”, a spus Lugar.

Implicarea americană în Libia este estimată la cel puţin 750 milioane de dolari până acum. Casa Albă a spus că administraţia vrea să continue „consultările” cu Congresul pe tema Libiei, dar nu a comentat când a fost întrebat despre expirarea termenului de 60 de zile.

Întrucât Camera Reprezentanţilor este în vacanţă, iar Obama vrea să se ducă în Europa săptămâna viitoare, mulţi observatori nu văd o rezolvare rapidă a problemei.

Sondajele arată că majoritatea americanilor aprobă modul în care Obama gestionează problema securităţii naţionale şi chestiunile de afaceri externe. Însă, în privinţa Libiei, nu s-a înregistrat vreo susţinere semnificativă din nicio parte a spectrului politic.

Cele mai citite

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...
Ultima oră
Pe aceeași temă