23.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialElevii care copiazฤƒ la evaluarea naลฃionalฤƒ nu pierd dreptul de a se...

Elevii care copiazฤƒ la evaluarea naลฃionalฤƒ nu pierd dreptul de a se รฎnscrie la liceu

Elevii care terminฤƒ anul acesta clasa a VIII-a se vor putea înscrie la liceu dupฤƒ ce vor susลฃine douฤƒ sau trei examene, de la caz la caz, la evaluarea naลฃionalฤƒ. Materiile la care vor fi examinaลฃi în scris sunt: limba ลŸi literatura românฤƒ – 20 iunie, limba ลŸi literatura maternฤƒ (pentru elevii aparลฃinând minoritฤƒลฃilor naลฃionale) – 21 iunie ลŸi matematica – 22 iunie. Nota de admitere la liceu este media aritmeticฤƒ între cea generalฤƒ la Evaluarea Naลฃionalฤƒ ลŸi media generalฤƒ de absolvire a claselor  V – VIII.

Elevii care vor fi prinลŸi copiind la Evaluarea Naลฃionalฤƒ sau vorbind cu alลฃi colegi în timpul examenelor vor primi nota 1. Acest lucru nu îi va împiedica însฤƒ sฤƒ se înscrie la liceu. „Media generalฤƒ la Evaluarea Naลฃionalฤƒ va fi calculatฤƒ, indiferent dacฤƒ una sau mai multe din notele obลฃinute la evaluarea naลฃionalฤƒ sunt inferioare notei cinci”, au precizat reprezentanลฃii Ministerului Educaลฃiei. Copiii care vor obลฃine una sau mai multe note de 1 la evaluare riscฤƒ sฤƒ aibฤƒ o medie generalฤƒ micฤƒ ลŸi sฤƒ intre la un liceu mai prost cotat.

Fฤƒrฤƒ bani sau cadouri la profesori

Cei care participฤƒ la examenele de la evaluarea naลฃionalฤƒ nu au voie sฤƒ ofere profesorilor bani sau cadouri în speranลฃa cฤƒ aceลŸtia vor fi mai indulgenลฃi. „Depinde de la caz la caz, dacฤƒ elevii vor oferi douฤƒ sticle de apฤƒ sau o cafea profesorilor e ok, interzise sunt cadourile consistente. Dacฤƒ vom fi sesizaลฃi cฤƒ au fost oferite daruri cadrelor didactice, vom face o cercetare administrativฤƒ ลŸi vom lua mฤƒsurile de rigoare. Putem merge pânฤƒ la înlocuirea cadrului didactic vinovat din comisie”, spune Marian Banu, purtฤƒtorul de cuvânt al Inspectoratului ลžcolar al Municipiului BucureลŸti.

Elevii din clasele a VIII-a, atât din învฤƒลฃฤƒmântul de stat cât ลŸi cel privat, vor putea susลฃine examenele de evaluare naลฃionalฤƒ fฤƒrฤƒ a plฤƒti vreo taxฤƒ.

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaลฃiei, Evaluarea Naลฃionalฤƒ se desfฤƒลŸoarฤƒ, anual, într-o singurฤƒ sesiune.

Cine se poate înscrie

La Evaluare se pot înscrie absolvenลฃii clasei a VIII-a din seria curentฤƒ ลŸi  cele anterioare, care nu au participat la nicio sesiune la unul din examenele naลฃionale: de capacitate, teste naลฃionale, teze cu subiect unic sau evaluare naลฃionalฤƒ. Înscrierile au loc în perioada 13-15 iunie.

Elevii români care au studiat în strฤƒinฤƒtate se pot înscrie la Evaluarea Naลฃionalฤƒ numai dupฤƒ echivalarea studiilor ลŸi promovarea examenelor de diferenลฃฤƒ.

Probele scrise pentru Evaluarea Naลฃionalฤƒ vor începe la ora 9, dupฤƒ ce se vor deschide plicurile sigilate cu subiectele. Elevii nu au voie sฤƒ intre în salฤƒ cu niciun fel de lucrฤƒri: manuale, dicลฃionare, notiลฃe, însemnฤƒri care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum ลŸi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Cei care nu vor respecta aceste indicaลฃii ลŸi vor fi prinลŸi vor primi nota 1.

Rezultatele vor fi afiลŸate pe 24 iunie, iar pânฤƒ la ora 18 a aceleaลŸi zile se pot depune eventualele contestaลฃii care vor fi rezolvate între 25 ลŸi 26 iunie, iar pe 27 iunie se vor afiลŸa rezultatele finale.

Înscrierea la liceu

Înscrierea în clasa a IX-a, la învฤƒลฃฤƒmântul de zi, a absolvenลฃilor de gimnaziu (cu excepลฃia celor care candideazฤƒ pentru licee/clase pentru care se susลฃin probe de aptitudini, a celor care solicitฤƒ înscrierea în învฤƒลฃฤƒmântul special ลŸi a celor care candideazฤƒ pe locurile speciale pentru romi) se face prin repartizare computerizatฤƒ.

Se ลฃine cont de ordinea descrescฤƒtoare a mediilor de admitere, pe baza opลฃiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv ลŸi în limita locurilor aprobate, prin planul de ลŸcolarizare, pentru unitฤƒลฃile ลŸcolare finanลฃate de la bugetul de stat.

Cele mai citite

Florin Tฤƒnase avertizeazฤƒ adversarele din Europa League: โ€žNu vor avea un meci uศ™or cu noiโ€

FCSB a รฎnvins PAOK cu 1-0 รฎn Grecia, รฎn cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, ศ™i sperฤƒ la calificarea รฎn primฤƒvara...

Accidentare gravฤƒ pentru Lixandru! Mijlocaศ™ul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocaศ™ul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru ศ™ase luni dupฤƒ accidentarea suferitฤƒ รฎn meciul cu PAOK Salonic, ratรขnd astfel a doua convocare consecutivฤƒ...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei รฎn august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul Romรขniei a รฎncasat 44,2 miliarde de lei รฎn luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuศ›ii sociale ศ™i impozite pe venit ศ™i profit,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ