Ştefan Răileanu, reprezentantul unui ONG care acţionează în această zonă, spune că autorităţile locale au luat hotărârea să prindă şi să trimită spre abatorizare caii sălbatici din Delta Dunării. „Operaţiunea este în plină desfăşurare. Animalele prinse sunt manevrate cu cruzime, îngrămădite în ţarcuri mici, fără apă şi fără mâncare. Mai mulţi cai au suferit fracturi şi sunt călcaţi în picioare de ceilalţi”, susţine Răileanu.
Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, a declarat că firme din Deva şi Botoşani au cumpărat de la proprietarii din Delta Dunării cai semisălbatici şi îi duc la abatoarele specializate în procesarea cărnii de cal din aceste localităţi. „Acţiunea este legală şi se derulează, de mai multe luni, sub coordonarea Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea. Din informaţiile pe care le deţin, animalele nu sunt maltratate, cum spun unele organizaţii neguvernamentale. Medicii veterinari investighează fiecare cal şi doar animalele sănătoase plecă spre abator. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea susţine că toate animalele semi-sălbatice preluate din Deltă spre abatorizare au plecat cu acte legale”, ne-a declarat prefectul.
Comandouri cu motociclete
Localnicii suţin că acţiunea de prindere a cailor semi-sălbatic din preajma pădurii Letea este totuşi una spectaculoasă şi brutală. Societăţile din Botoşani şi Deva împreună cu primăriile Sulina şi C.A Rosetti au organizat în ultimele săptămâni veritabile comandouri pentru capturarea cailor sălbăticiţi, aflaţi în număr mare pe grindurile din respectiva zonă. Au fost angajaţi mai mulţi tineri care se pricep la călărie şi câţiva motociclişti. Călăreţii şi motocicliştii scotcoesc zilnic grindurile de la Letea şi C.A. Rosetti şi fugăresc animalele sălbăticite până le introduc în oborul comunal. Când în ţarcul din sat sunt capturaţi suficienţi cai camioanele pleacă spre Sulina şi de aici autovehiculele încărcate cu animale semisălbatice sunt îmbarcate pe o gabară care le tractează până în portul Tulcea, de unde iau drumul abatorului. Ieri, la Sulina se aflau două astfel de camioane care aşteptau în port de câteva zile veşti de la „vânătorii” de cai din Letea. Din cauza furtunilor din ultimele zile, capturile de cai de la Letea au fost însă foarte slabe. Localnicii spun că, în zilele cu vreme bună, vânătorii de cai umplu rapid unul sau două camioane cu cai sălbăticiţi.
ARBDD: o acţiune benefică
Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţei Biosferei Delta Dunării susţin că operaţiunea de prindere a animalelor semi-sălbatice din preajma pădurii Letea este benefică pentru că în zonă s-ar afla peste 3.000 de animale care, iarna, devorează lăstărişul din această zonă strict protejată. În întreaga Deltă s-ar afla, în total, peste 8.000 de astfel de animale abandonate de populaţia îmbătrânită din zonă.
Sătenii din comuna C. A. Rosetti sunt, în schimb, nemulţumiţi. Ei acuză Consiliul local că, în urmă cu câţiva ani, ar fi adoptat o hotărâre prin care proprietarii au fost deposedaţi de caii pe care-i deţineau. Conform respectivei hotărâri, animalele semi-sălbatice găsite nepăzite trec în proprietatea primăriei, care le poate vinde imediat. Sătenii mai spun că în localitate caii şi vitele nu au fost ţinute niciodată în gospodării. Antonel Pocora, primarul comunei C.A.Rosetti, afirmă că hotărârea criticată de loclanici a fost luată la presiunea ARBDD, care a reclamat distrugerea pădurii Letea.