2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăTechNume importante de la PNL și USR au lipsit de la votul...

Nume importante de la PNL și USR au lipsit de la votul de învestire pentru Guvernul Tudose | ANALIZĂ

La un calcul superficial, cei 275 de parlamentari care au votat Cabinetul Tudose sunt aproape tot cei care au votat pentru căderea cabinetului Grindeanu, plus, de data aceasta, cei 30 de UDMR-iști (9 senatori și 21 de deputați), plus minus câteva persoane. Cam așa a fost interpretat de toată țara votul de ieri.

O analiză atentă a chiulangiilor arată însă o situație fundamental diferită și mai nuanțată, care merită să fie dezbătută pe larg de opinia publică. Evident, interesează chiulangii din toate taberele – chiulangii de la PSD fiind anti-Dragnea și foarte puțini, chiulangii de la PNL și USR, care sunt foarte mulți, au ajutat prin neprezentare instalarea guvernului Tudose.  Poate pentru unii, USL încă trăiește, iar pentru alții se aplică zicala lui Caragiale “Tradare să fie, dar să știm și noi!”. 



Chiulangii de la PSD sunt foarte puțini

Cap de lista la absenții social democrați a fost Victor Ponta, cel care încă are probabil ștampilă de secretar general în brațe sau măcar decizia de eliberare din funcție. Diaconu Adrian Nicolae este senator de Timiș și nu a răspuns apelului lui Liviu Dragnea, semn că în filială Timișoara urmează, probabil, decapitări și semn că Sorin Grindeanu mai are câțiva suporteri pe acolo. Mai surprinzătoare e absența de la vot a unui senator din Vrancea, fieful lui Marian Oprișan -pe nume Dumitrescu Cristian Sorin – pentru motive rămase necunoscute. La Cameră Deputaților, prima absența e de la PSD Bihor: Coste Marină – Adelina. Idem Hunca Mihaela de la Botoșani. Ceilalți pesediști au fost prezenți in corpore pentru a susține noul guvern. De remarcat, în context, râvnă pentru fiecare vot prin deplasarea urnei la Chisăliță Ioan, care a fost anunțat la microfon că nedeplasabil.


Citește și VIDEO. Parlamentul a aprobat noul guvern. Dragnea

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit cu încredere din partea Parlamentului, prin votul primit în ședința plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților. Guvernul a trecut cu 275 de voturi pentru, cu 34 mai multe decât la votul pentru moțiunea de cenzură, unde au fost 241 de voturi.


 La PNL, Cezar Preda, Florin Cîțu, Vergil Chițac, Ionuț Stroe și Tinel Gheorghe printre absenți

Opoziția nu poate fi credibilă dacă nu e prezentă la votul pentru validarea unui guvern, este practic unul dintre cele mai importante voturi în Parlament din actuală legislatură. PNL vrea “luptă la baionetă”, anunțase tunător Ludovic Orban. Mesajul nu a ajuns la Cezar Preda, de pildă, unul dintre “strategii” Comisiei SRI și comunicator pentru bătălia de la locale din București. Bătălia de la București a fost tot fără baionetă, doar cu praștia.

Viorel Badea, absent, Cadariu Constantin, absent, Mircea Cazan, absent (acesta vine din filiala prim vicepresedintei Raluca Turcan, cea care a avut un mesaj foarte dur de la microfon). E bine cu duritatea și dârzenia, dar e mai greu când un coleg din filială nu participă și el cu dârzenie și doarme în front.

Ioan Chirteș, de la Mureș, absent, Vergil Chițac, cel care vroia să câștige Primăria Constanței pentru PNL, abent.  Lupta la baionetă se dă, probabil, pe mare, dar nu pe uscat. 

Marele blogăr anti-PSD, alminteri foarte activ și locvace, Florin Cîțu a lipsit de la votul de joi din parlament privind Guvernul Tudose, motivele nu se cunosc. Cristina Ioan de la Arad, fieful lui Falcă, a lipsit și ea.

Hârău Eleonora din Hunedoara, absența. Mirea Siminica de la Olt a lipsit. Suprinzător, a absentat și Marius Nicoară de la Cluj. Idem Pauliuc Nicoleta din Ilfov, organizația condusă de președintele Consiliului Județean Ilfov, alminteri susținător al lui Cristian Bușoi în campania internă. A mai lipsit de la Senat liderul PNL Vrancea, Cătălin Toma. Acesta se războiește la Focșani taman cu un liberal care era cât pe-aici să ajungă primar, în schimb a lipsit din Parlament de la votul de investitură al guvernului PSD, semn că luptă cu “îndârjire”.

La Cameră Deputaților, și mai mulți absenți de la PNL. Cristian Buican de la Vâlcea,  Florica Cherecheș de la Bihor, suprinzător pentru că e din organizația condusă de Ilie Bolojan și în general e o prezența foarte activă în Parlament, în Comisia pentru Educație. Tot de la Bihor a absentat și Cupșa Ioan. A absentat și Corneliu Cozmanciuc de la PNL Neamț, chiar și Tinel Gheorghe, fost lider al grupului politic liberal. Deputatul Leoreanu de la Neamț (pare a fi o problemă cu filială), de asemenea, absent. A mai absentat de la vot profesorul Dumitru Oprea, fostul lider al PDL Iași, dar și liderul PNL București Ovidiu Raețchi (cel care a lansat ziarul “Liberalul”), fost deputat USL din partea Partidului Conservator și mare susținător al lui Klaus Iohannis, motivul excluderii sale din PC în 2014.

Vasile Stamatian de la Cluj și fostul purtător de cuvânt al partidului Ionuț Stroe completează lista absenților într-un moment hotărâtor, la fel ca i Vasile Varga din Brăila natală a premierului și Dan Vâlceanu, liberal din Gorjul lui Victor Ponta.

La USR, lista absenților e condusă de Nicușor Dan

E greu să fi fost conducătorul unui partid, să vrei să devii lider național, dar să nu fi prezent în momente cheie. O altă absență suprinzătoare pentru mine este Oana Bîzgan, cea care a devenit fața protestelor #Rezist, prin acea poză cu “Rock this country”. Foarte mulți alți parlamentari USR au absentat, însă, de la vot. Mihai Goțiu a fost însă prezent, fără a mai fi obosit, de această dată.

În grupul ALDE disciplină a funcționat, în mare parte

La ALDE excepțiile sunt cunoscute : exclusul ex-copreședinte Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației și premier interimar, par parte a unei noi grupări  care îl include pe Victor Ponta, cel care are intenția de a lansa un alt partid, dacă “sursele” se adeveresc. Oricum, au lipsit la vot.

Neafiliatul gen Mircea Banias a lipsit la vot.  Mai interesantă e absența lui Remus Borza, lichidatorul Hidroelectrica, exclus de curând din partid după o dispută cu Călin Popescu Tăriceanu. 

La UDMR este de remarcat absența lui Verestoy Attila

Nici la UDMR nu s-a votat în bloc pentru noul cabinet, au fost absenți  Verestoy Attila, de departe cel mai cunoscut, Attila Korodi, ministru în Guvernul Tăriceanu și Biro Zsolt din organizația Mureș, semn că președintele UDMR are și opozanți interni.  

 Singurii chiulangii “cu scuză politică” – cei de la PMP

 "Audierile sunt o mascaradă. S-au alocat 30 de minute în care candidatul bate câmpii zece, 15 minute uneori, după care se pun intrebări, dar se colectează toate intrebările de la PSD, exact pentru a blocă răspunsurile pentru cei aflați în opoziție", a zis Traian Băsescu, după ce a comentat că un coleg de vânătoare a lui Hayssam va fi vicepremier.

Totuși, prin lipsă lui Băsescu, Turcescu, Tomac și ceilalți de la vot a ajutat în mod practic guvernul să treacă, fie și prin faptul că voturile împotrivă au fost mai puține. E greu de presupus că votanții au trimis parlamentari pentru a absenta de la voturi esențiale, i-au trimis pentru a se implică. E de urmărit însă jocul dublu al PMP, prefigurat de susținerea unor proiecte ale Gabrielei Firea la București contra unor avantaje punctuale. Deputatul PMP Balint Liviu – Ioan, în pofida deciziei partidului, a rămas la vot, bănuiesc eu pentru a vota împotrivă. E, din câte observ, singură excepție de la PMP.  

 Absenții de la „minorități”

 Deși liderul grupului, Varujan Pambuccian a anunțat că va vota fiecare după conștiință, deci mă așteptăm ca să existe conștiință statului în sală și al votului efectiv, am constatat altceva. O parte dintre „minoritari” au absentat, de fapt, de la vot.  

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă