Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de Parlament cu 275 de voturi pentru și 102 împotrivă. Modificări radicale în programul de guvernare și încălcarea cutumelor privind audierea miniștrilor în Parlament. Așa poate fi rezumată dezbaterea parlamentară legată de instalarea Guvernului Mihai Tudose. Noul program de guvernare a provocat, deja, devalorizarea leului.
Guvernul PSD-ALDE a primit 275 de voturi pentru, în condițiile în care avea nevoie de 233 de voturi pentru a fi învestit. Pe lângă PSD și ALDE și UDMR a anunțat că votează pentru instalarea noului Executiv.
Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, prezentat, joi, în Parlament la ședința dedicată învestirii Guvernului Mihai Tudose, conține mai multe schimbări față de programul Guvernului Grindeanu. Liderii PSD au decis să amâne aplicarea unor măsuri promise încă din campania electorală pentru acest an. Măsurile au fost amânate pe fondul execuției bugetare modeste din primele luni ale anului 2017. Reducerea TVA de la 19% la 18% este amânată până în 2019, față de 2018 cum menționa programul lui Sorin Grindeanu.
Noul program de guvernare prevede, în schimb, o taxă nouă, de solidaritate, din 2018, însă nu menționează clar nici nivelul, nici scopul noii taxe şi nici cui i se va aplica. ”Ca reper avem în vedere zece salarii minime pe economie, respectiv de la 14.500 lei să se instituie această taxă”, a spus Ionuț Mișa, propus pentru Ministerul Finanțelor, la audierile de la comisiile parlamentare.
De asemenea, în programul de guvernare este prevăzută și o taxă suplimentară ”pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației”. Nici în acest caz nu sunt oferite detalii privind produsele la care se referă documentul.
La audieri, Ionuț Mișa a recunoscut că sunt posibile concedieri în sectorul bugetar. ”Azi suntem la un deficit (bugetar – n.r) de doua miliarde de lei. Dacă nu reușim să aducem colectarea veniturilor la un nivel sustenabil, voi încerca să reduc cheltuielile birocratice. Voi reduce numărul de posturi din administrație”, a declarat Mișa.
Pilonul II de pensii, desființat?
Ionuţ Mişa a anunțat că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat. ”Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anulu”, a declarat Mişa, la audierea din comisiile de specialitate . ”O prostie”, a răspuns Liviu Dragnea la întrebările ziariștilor pe această temă. Şi premierul Mihai Tudose a asigurat că Pilonul II nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie cu ministrul Finanţelor. „Nu se desfiinţează, punct”, a declarat Tudose.
În luna aprilie, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a negat existența acestei intenții, afirmând că este o „manipulare” lansată de președintele ASF, Mișu Negrițoiu. Ulterior, ASF a amendat fondul de pensii cu 750.000 de lei, pentru „transmiterea de informații false sau înșelătoare”.
În programul de guvernare din ianuarie, PSD primitea creşterea accelerată a salariului minim pe economie, la 1.450 lei în 2017 şi apoi la 1.510 lei în 2018, 1.625 lei în 2019 şi 1.750 lei în 2020. În noul program de guvernare, creşterea este accelerată semnificativ. “Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020”,arată noul program de guvernare. În mod similar, va fi accelarat și graficul de creștere a pensiilor.
Principalii indicatori ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au pierdut peste 4%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro, după publicarea în presă a informaţiilor despre noul program de guvernare, care schimbă total modul de impozitare şi desfiinţează pilonul II de pensii, unul din cei mai importanţi furnizori de capital din România.
Nemulțumirile ALDE
Unele din modificările din programul de guvernare au trezit nemulțumirile partenerilor din ALDE. Vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a declarat că partidul său nu va susţine modificarea cotei unice prin creşterea impozitării.
„În ce priveşte cota unică, nu trebuie să facem nicio concesie. Noi, ALDE, credem că importantă este relaxarea fiscală. Dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm, dar orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener”, a declarat Varujan Vosganian. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunțat că formațiunea sa va vota Guvernul dar nu va susține introducerea impozitului de cifra de afaceri.
PNL le-a cerut parlamentarilor să voteze împotriva noul Guvern, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean afirmând că Guvernul Tudose nu este decât „braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult”, acuzându-i pe social-democraţi că au modificat programul de guvernare „noaptea ca hoţii".
Audieri în bătaie de joc
Miniștrii desemnați să facă parte din Guvernul Tudose au fost avizați, ieri, de comisiile de specialitate. PSD și ALDE au călcat în picioare cutumele parlamentare, pe baza cărora audierile se desfășurau pe parcursul unei zile întregi. PSD a înghesuit audierile din comisii și votul din plen în aceeași zi. Mai mult, vicepremierul Marcel Ciolacu nici nu a fost audiat în comisii, pe motiv că nu are portofoliu. În aceste condiții, fiecare ministru a avut la dispoziție doar 30 de minute pentru a-și expune ideile și a răspunde la întrebări. În trecut, o audiere a unui ministru putea să dureze și câteva ore, în funcție de volumul întrebărilor.
- * Întrebat de jurnaliști, dupa audieri, de ce îi sufla Mircea Dușa la întrebarile membrilor comisiei, Adrian Țuțuianu (Apărare) a replicat cu tupeu: ”Cred că nu ați văzut bine”. ”Pentru a fi ministru contează să știi carte și eu știu carte. Ministrul Apărării nu trebuie să fie cunoscător de tancuri, de obuze, trebuie să știe să gestioneze un buget, să știe care sunt obiectivele și să urmărească îndeplinirea lor”, a explicat Țuțuianu de ce se consideră califcat pentru postul de ministru al Apărării.
- *”Am fost întrebat ce mă califică. Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu ”, a explicat Teodor Meleșcanu, ministru de Externe.
- *Liviu Pop (Educație) a oferit o mostră de folosire a limbii române. ”Prin decizia de schimbare la Ministerul Dezvoltării, unele proiecte care trebuia să intre pentru reabilitarea unităților școlare întârzie. Pe niște avize s-a întârziat niște licitații”, a declarat ministrul în cadrul audierilor.
- *”Cine duce gunoiul la un km, al unei vaci, și să-l depoziteze? Lucrurile acestea sunt în analiza Ministerului Agriculturii, am înființat o comisie specială”, a dezvăluit Petre Daea (Agricultură). El a avut un răspuns și pentru întrebările referitoare la sprijinirea producătorilor de ovine. ”Nu intru în categoria acelora care critică oaia seara și dimineața mănancă branza”, a afirmat Daea. Președintele Comisiei, Ioan Munteanu (PSD) a retezat avântul unui parlamentar care insista cu întrebările. ”Pentru domnul Șoptică. Vă informez că vineri domnul ministru va merge cu pluta la Botoșani. Mai puteți discuta acolo”, a îndemnat Munteanu, grăbit să se încadreze în timpul alocat.
- *”Cred că arăt îngrozitor. Am dormit foarte puțin”, le-a spus ziarișitilor, Ilan Laufer (Mediu de Afaceri). El a avut și o explicație pentru pozele în care a apărut îmbrăcat sumar într-o revistă de specialitate. ”Totul s-a intamplat acuma cinci ani de zile, eram în timpul liber, mi s-a propus și am acceptat, mi s-a părut ceva foarte mișto”, a explicat Ilan Laufer.
- *Andreea Păstarnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a fost întreruptă de președintele comisiei din expunerea priorităților pentru a se putea încadra în termenul de 30 de minute.
- *Parlamentarii PMP s-au retras de la audierile din comisii, a anunțat președintele PMP, Traian Băsescu. El a spus că Guvernul Tudose este un guvern „care produce șoc și groază”.
- * ”Mai aveam multe de spus”, s-a plâns Victor Negrescu (Afaceri Europene) care nu a apucat să vorbească despre aderarea la Schengen și despre președinția română a UE. ”Aveți timp să le spuneți în timpul mandatului, sper să fie mai lung de data asta”, i-a replicat ironic Victor Ponta.