Cu totii stim ca incepand cu 28 septembrie 2014, reglementarea privind obligativitatea pozitionarii copiilor intr-un scaun adaptat varstei a fost introdusa si in Codul Rutier. Lasand la o parte partea pecuniara a modului in care s-a inteles ca trebuie sa respectam legislatia, atunci cand vine vorba de siguranta copilului nostru, sunt anumite aspecte pe care nu trebuie sa le pierdem din vedere.
Organisme internationale precum NHTSA si CREST au pus la dispozitia tuturor celor interesati, statistici care pot pune pe ganduri pe oricine.
Iata cateva, conform principiului “STIATI CA?”:
- 4 din 5 scaune auto nu sunt instalate corect.
- 71% este procentul vietilor salvate datorita utilizarii unui scaun auto.
- 75% dintre accidentele auto se intampla la 40 km de casa.
- 83% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 1 an si 8 ani si care utilizeaza centura de siguranta a masinii, nu sunt securizati in mod corect.
- 81% copii nu sunt securizati in sisteme de siguranta tip scaune auto sau inaltatoare, desi varsta lor impune acest lucru.
- O centura de siguranta rasucita atunci cand securizeaza scaunul auto, reduce siguranta copilului dvs, dupa cum urmeaza:
- cu 6% – daca este rasucita 1 data
- cu 11% – daca este rasucita de 2 ori
- cu 20% – daca este rasucita de 3 ori
- cu 40% – daca este rasucita de 6 ori
In graficele din galeria foto se poate vedea care sunt zonele corpului afectate in cazul unui accident auto, procentul cel mai mare fiind atribuit capului. De aceea, tetiera scaunului auto joaca un rol foarte important in protejarea copilului.
Care sunt cele mai comune greseli atunci cand vorbim desprea instalarea scaunelor auto pentru copii?
- Neutilizarea scaunului auto potrivitt varstei si inaltimii copilului.
- Instalarea scaunelor auto pe locurile prevazute cu airbag fara ca acesta sa fie dezactivat.
- Instalarea/prinderea incorecta a scaunului pe bancheta autovehiculului (introducerea incorecta a centurilor masinii in orificiile speciale ale scaunului copilului).
- Prinderea incorecta a centurilor scaunului auto de corpul copilului (centura orizontala trebuie sa treaca intotdeauna peste pelvisul copilului, nu peste abdomen, iar centura transversala nu trebuie sa ajunga in zona gatului)
- Nesecurizarea copilului in centurile scaunului auto.
- Utilizarea unui scaun auto defect sau avariat.
Toate cele de mai sus reprezinta “fata urata” a adevarului. Sta in puterea noastra ca parinti sa schimbam toate acestea. Si putem incepe prin a oferi copiilor nostri un exemplu: purtand centura de siguranta.